Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2020 14:01
Čas čtení 9:27
Antonín Havlík

Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě

Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě
Zdroj: Marek Jelínek
REFRESHER ČESKO KORONAVIRUS UGANDA
Uložit Uložené

Rozhovor s českým cestovatelem Markem Jelínkem, který je kvůli koronaviru doslova uvězněn v Ugandě.

„V noci přichází armáda, která oznamuje, že ráno můžeme opustit brány oploceného prostranství, které slouží pro lidi co jsou v karanténě. (...) To co jsem viděl za poslední čtyři dny je absolutní strach. Navedlo mě to k myšlence, proč to tak vůbec je? Že dochází k polarizaci společnosti? Že jsou lidé na sebe zlí,“ zamýšlí se na svém Facebooku Marek Jelínek – cestovatel a dokumentarista, který po Africe jezdil na koloběžce a zaznamenával tamní pohled na svět. 


Už dva týdny je však uvězněný kvůli koronaviru v Ugandě. Vzdušný prostor se tam uzavřel, místní vesničani po Markovi křičeli „koronavirus“ a vyháněli ho, dvakrát na něj dokonce zavolali policii. Odcestovat do domoviny zatím nemůže a v tuto chvíli ani neví, kdy to bude možné. Zavolali jsme mu, aby promluvil o svých zkušenostech.

Marek se nemůže dostat z Ugandy: Lidé nás vyháněli, křičeli „koronavirus“, nevíme, kdy se vrátíme do Česka (Rozhovor)
Zdroj: Marek Jelínek
Doporučeno
Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma 27. března 2020 9:33


Jak prožíváš poslední dny?

Je to náročný. Tři měsíce jezdíš na koloběžce a najednou jsi zavřený v baráku. Město úplně utichlo. Z té situace jsme trochu rozladění, ale věříme, že bude líp.


Momentálně jsi v Ugandě. Kde tam přebýváš? 

Teď to bude druhý týden, co v Ugandě jsme. Přebýváme v Kampale. Měli jsme na výběr, jestli budeme v kempu u letiště v Entebbe, nebo někde na hotelu. Nemáme takový obnos, abychom si platili drahé hotely, naše cestování na tom není založené. Najednou se mi ozval Jakub přes Facebook a odvezl nás k sobě, do Kampaly, do hezké čtvrti. Ač jsme tady měli být jednu noc, tak nakonec se nám to prodloužilo, protože v zemi je zakázaná doprava a může se chodit jenom pěšky. Může se tu jezdit na kolech do 19:00. 


Asi stále nevíš, kdy budete moci odcestovat do České republiky...

Než se vyjedná let, tak to bude nějakou dobu trvat. Jsem v kontaktu s velvyslanectvím a každý den řešíme, kdy a jestli to opravdu bude. Člověk musí trochu tlačit. Teď vypadá, že to klapne se společností KLM, která má na starost repatriační let. Bohužel letenky budou stát 1 500 eur (asi 41 tisíc korun, pozn. red.), přitom normální letenka z Entebbe stojí 11 tisíc korun. Docela to nabourá náš rozpočet, protože do Čech přijedeme s absolutní nulou. 


Než jsme se vydali na tuto cestu, tak jsme dali výpověď z bytu, všechny peníze, co jsme měli, jsme dali do techniky… a pak člověk přijede do Čech, kde jsou ta stejná opatření a ještě do toho bude muset shánět bydlení. Nějak to dopadne. 

Ráno se probudíme a najednou se kouknu na mobil a tam bylo, že prezident zrovna uzavřel ugandské hranice. Bylo jasné, že zpátky už se nedostaneme.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 82892 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vzrůstající strach z pandemie koronaviru změnil chování lidí v Ugandě
  • Jaké má Marek šance dostat se domů a kdo mu s tím pomáhá
  • Jak si museli projít osmihodinovým výslechem a karanténou
  • Jaká opatření přijala Uganda kvůli koronaviru
  • Jak v ulicích Ugandy probíhalo rabování a střelba
  • Jaký názor si Marek udělal na Afričany v jednotlivých zemích
Domů
Sdílet
Diskuse