Švédská nábytkářská firma Ikea představuje alternativu za masové kuličky. Má menší dopad na životní prostředí.
Švédská firma Ikea se přizpůsobuje poptávce po ekologicky udržitelnějších produktech nejen v oblasti nábytku a výrobků do domácnosti, ale také jídla. Od srpna proto začne nabízet masové kuličky ve vegetariánské variantě – tedy že budou chutnat a vypadat jako původní varianta, ale vyrobené budou na rostlinné bázi a určené flexitariánům, vegetariánům i veganům.
Zákazníci tyto bezmasé kuličky najdou jak na pultech Ikea poboček, tak v jejich restauracích. Upozornil na to web Mediar.cz.
Masové kuličky jsou v Ikee legendárním artiklem: v Česku se ročně prodá 17 milionů kuliček, přičemž ve světě je to přes miliardu. Nová nabídka nemá zaujmout jenom vegetariány, ale i jedlíky masa.

„Abychom snížili klimatickou stopu prodeje našich potravin, musíme snížit množství tradičních masových kuliček, které prodáváme. Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček Ikea, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné,“ uvedl Jakub Slavík z Ikea Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.
Záměrem společnosti je omezit konzumaci masa – pokud by se jim povedlo přesvědčit 20 procent zákazníků, tak by firma dokázala podle odhadů globálně snížit svou klimatickou stopu v oblasti prodeje potravin o 8 procent.
Hosté restaurace Ikea mohou kuličky okusit s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou za 89 korun.
