Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2020 9:07
Čas čtení 0:47
Adam Smeták

70 tisíc domácností bez elektřiny a vylámané stromy. Takto vypadaly včerejší bouře

NEWS
Uložit Uložené

Nejhorší smršť přišla na jih a východ Česka před devátou hodinou večer.

Jih a východ České republiky zažil v úterý večer silné bouře. Desetitisíce domácností se ocitly bez elektřiny a silný vítr trhal střechy, kácel stromy a na trati České Budějovice - Strakonice poškodil trakční vedení. Před silnými bouřemi dopředu varovali meteorologové.

Podle ČT bylo v úterý večer bez proudu kolem 70 tisíc domácností. Nejvíce zasažené bylo Zlínsko, kde bylo v síti firmy E.ON bez proudu ještě ve středu ráno 23 tisíc domácností. Na jihu Moravy bylo před devátou hodinou ranní bez proudu 6 600 domácností. Nejvíce na Hodonínsku.

Doporučeno
Česko v úterý čekají vedra a silné bouře s krupobitím. V některých krajích je vyhlášena výstraha před požáry Česko v úterý čekají vedra a silné bouře s krupobitím. V některých krajích je vyhlášena výstraha před požáry 27. července 2020 15:33

Výpadek elektřiny ale nebyl jediným problémem. Jihomoravští hasiči hlásili ke 23. hodině v úterý 125 výjezdů spojených s počasím. Největším problémem byly popadané stromy, ale došlo i ke stržení drátů elektrického vedení či uvolnění střešních krytin. Ve Zlínském kraji hlásili 90 výjezdu k podobným incidentům. Nikdo nebyl zraněn.

Bouře poničila také trakční vedení na trati České Budějovice - Strakonice. Z toho důvodu byla zavedena mezi Číčenicemi a Protivínem náhradní autobusová doprava. Problémy byly i v úsecích trati mezi Světlou nad Sázavou a Ledčí nad Sázavou, kde spadl strom na dráhu a mezi Havlíčkovým Brodem a Tišnovem, kde byly výpadky elektřiny. 

Doporučeno
Česko podle meteorologů čeká nejteplejší týden v roce Česko podle meteorologů čeká nejteplejší týden v roce 28. července 2020 12:43
Domů
Sdílet
Diskuse