Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2020 9:49
Čas čtení 1:28
Ondřej Jarůšek

Roman Prymula: Nejsem ministr covidu. Budeme apelovat na školy, aby v pátek vyhlásily ředitelské volno

NEWS
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl uveden do úřadu.

Premiér Andrej Babiš v úterý v 8:00 ráno formálně uvedl do úřadu nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Ten ve funkci nahradil Adama Vojtěcha, který v pondělí oznámil rezignaci. Podle Babiše toho na něj bylo moc. Před půl desátou ráno začala tisková konference, v níž se Prymula poprvé představil coby šéf rezortu zdravotnictví.

Doporučeno
Babiš: Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé Babiš: Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé 21. září 2020 20:28

Andrej Babiš na začátku tiskové konference uvedl, že Adamu Vojtěchovi za jeho práci poděkoval a i nadále s ním bude spolupracovat. S jeho nástupcem Romanem Prymulou se prý shodl na tom, že nejdůležitějším úkolem nového ministra zdravotnictví bude zajistit dostatek kapacit v nemocnicích při jakémkoliv vývoji epidemie koronaviru.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci vybídl ke spolupráci, která je prý zásadní pro to, abychom aktuální nepříznivou situaci zvrátili. Bez spolupráce prý budou neefektivní i všechna opatření. Poděkoval také všem zdravotníkům, policistům, hasičům, armádě a všem dalším, kteří s pandemií pomáhají bojovat. 

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula:
Zdroj: Úřad vlády ČR

Jedno z nejbližších chystaných opatření se bude týkat hromadných akcí, kde lidé konzumují, pijí alkohol a jsou v blízké vzdálenosti. Právě tyto akce jsou totiž nejvíce rizikové. „Není daleko doba a hovořím tím možná v dnech, možná v hodinách, kdy by se mohla omezit doba v barech a podobných zařízeních na 10 hodin, ne na 12 jako je to doposud,“ řekl. 

Hranice pro venkovní akce může být 100 osob, pro vnitřní 50 osob, to je však prozatím tématem dalších diskusí. Všech akcí se to ale týkat nebude, například ty kulturní prý představují jen malé riziko.

Doporučeno
10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 10 hororových zranění v MMA: Podívej se, jakou bolest profesionální bojovníci dokáží vydržet 20. září 2020 14:00

S ohledem na školy uvedl, že pokud to bude možné, nebudou se zavírat školy prvního stupně. „Budeme apelovat na ředitele, aby si v pátek dali ředitelské volno. Prodloužený víkend by mohl utlumit nárůst,“ dodal.

Prymula také nevylučuje, že během jednoho nebo dvou týdnů může být opět vyhlášen nouzový stav, řada chystaných opatření se však zatím může zavést i bez něj.

Uveden bude taky nový systém sebereportování, který má usnadnit trasování.

Jak ale dále Prymula dodal, není ministrem covidu, ale ministrem zdravotnictví. Bude se tak dle svých slov věnovat i dalším oblastem. Chce například zlepšit podmínky pro mladé lékaře, kteří odcházejí do zahraničí, protože nejsou spokojeni se zdejším zdravotnickým systémem.

Doporučeno
Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel 21. září 2020 19:53
V České republice bylo identifikováno už přes 50 tisíc případů nákazy, 1 476 nově nakažených přibylo včera. Aktuálně ministerstvo zdravotnictví informuje o 24 817 aktivních případech a 522 obětech. Hospitalizováno je 494 pacientů a celkově se u nás z onemocnění covid-19 vyléčilo 25 425 osob.
Domů
Sdílet
Diskuse