Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2020 16:37
Čas čtení 0:54
Vojtěch Vanda

Letošní Nobelovu cenu za medicínu získali výzkumníci, kteří objevili virus Hepatitidy C

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nobelova cena za fyziologii nebo lékařství letos připadla třem výzkumníkům, kteří objevili virus Hepatitidy C.

Celkem tři výzkumníci se letos podělí o Nobelovu cenu za fyziologii nebo lékařství. Vědec Michael Houghton z Velké Británie a výzkumníci Harvey Alter a Charles Rice byli odměněni nejprestižnější cenou světa za objev viru Hepatitidy C, který, podle poroty Nobelovy ceny, zachránil miliony životů. Informuje BBC.

Doporučeno
Poslanec KSČM propadl stříškou a polámal si obratle. Trochu mě to skalpovalo, uvedl Poslanec KSČM propadl stříškou a polámal si obratle. Trochu mě to skalpovalo, uvedl 5. října 2020 15:20

Objev viru hepatitidy C, tudíž viru, který nejčastěji zapříčiňuje rakovinu jater, byl velice důležitým. Na konci šedesátých let minulého století totiž bojovali lékaři s tím, že lidé, kteří darují krev, dostávají z nejasného důvodu chronické záněty jater. V té době byla krevní transfuze, jak popisuje komise Nobelovy ceny, prakticky ruskou ruletou.

Domů
Sdílet
Diskuse