Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2020 13:56
Čas čtení 1:18
Tereza Šnajdrová

Každý pátý HIV pozitivní v Česku o své infekci neví

NEWS
Uložit Uložené

V Evropě i nadále roste počet lidí, kteří neví, že jsou HIV pozitivní.

Podle nejnovějších výzkumů Světové zdravotnické organizace, které byly zveřejněny na webu HIV prevence, každý pátý HIV pozitivní Čech o své infekci neví, protože nebyl otestován. V souvislosti s pandemií koronaviru se tento stav může ještě zhoršit, jelikož došlo k omezení testování. Přitom až 40 % HIV pozitivních je diagnostikováno v pozdním stádiu infekce.

Doporučeno
Zajímá tě, kolik trestných činů se stalo ve tvé obci? Policie zveřejnila mapu kriminality Zajímá tě, kolik trestných činů se stalo ve tvé obci? Policie zveřejnila mapu kriminality 1. prosince 2020 12:01

Právě 1. prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS, který připomíná význam preventivních služeb, jež jsou klíčové pro zvládnutí šíření infekce HIV/AIDS. Vzhledem k celosvětové situaci ohledně koronaviru se však letos na testování a prevenci bohužel zapomíná, přitom počet HIV pozitivních stále roste.

Jen v loňském roce bylo hlášeno 136 449 nově diagnostikovaných v Evropském regionu WHO. Konkrétně v České republice každý pátý HIV pozitivní o své infekci neví.

Ačkoliv je možné přenosu HIV předcházet, v Evropském regionu WHO pokračuje významné šíření HIV. Znát svůj HIV status je základním předpokladem pro účinnou prevenci, kontrolu epidemie a také pro včasnou a účinnou léčbu a péči o osoby s HIV,“ komentuje Dr. Srdan Matić, představitel WHO v ČR.

Většinu osob infikovaných virem HIV v České republice tvoří muži, kteří mají sex s muži. Právě oni jsou obzvláště zranitelní z hlediska HIV a navzdory pokroku, kterého se podařilo dosáhnout v minulých letech, čelí pokračující diskriminaci ze strany společnosti i systému zdravotní péče,“ dodává Matić.

Doporučeno
Zlevní menstruační potřeby? Ministerstvo financí chce u vložek, tamponů či kalíšků snížit DPH z 21 % na 10 % Zlevní menstruační potřeby? Ministerstvo financí chce u vložek, tamponů či kalíšků snížit DPH z 21 % na 10 % 1. prosince 2020 12:45

Bohužel až 40 % HIV pozitivních u nás je diagnostikováno v pozdním stádiu infekce, což komplikuje léčbu, zvyšuje riziko úmrtí a současně vede k dalšímu šíření viru HIV. Přitom právě prevence a s ní související včasné zjištění nemoci je pro zvládnutí šíření HIV/AIDS zásadní.

Podrobnější statistika za jednotlivé měsíce ukazuje dopady pandemie COVID-19, kdy nižší počet provedených testů vedl také k nižšímu záchytu HIV pozitivních. Během března až května jsme provedli pouze polovinu testů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, stejný propad jsme zaznamenali i v listopadu. Výpadky v testování jsme doháněli rozesíláním testů pro domácí testování HIV, které jsme měli k dispozici z předchozího roku a letní kampaní zaměřenou na muže, kteří mají sex s muži během letošního festivalu Prague Pride,“ přibližuje Robert Hejzák, předseda České společnosti AIDS pomoc.

Domů
Sdílet
Diskuse