Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
27. prosince 2020 v 19:45
Čas čtení 6:30
Dominik Vetrák

Exkluzivity pro PS5 jsou nejočekávanějšími hrami roku 2021. Toto je 10 her, na které se těšíme nejvíce

TECH
Uložit Uložené

Vyhraje příští rok Nintendo, PC, Xbox, nebo PlayStation?

Po očekávaných filmech a seriálech roku 2021 si dáme od kinematografie na chvíli pauzu a podíváme se na videohry. Rok po příchodu next-gen konzolí bude totiž mimořádně zajímavý. Čekají nás pecky, na které se těšíme již dlouhá léta, nově oznámené tituly a dumat budeme i nad tím, zda se některé z nich objeví pouze na PS5, nebo i PS4 (díváme se na tebe, God of War 2).

Doporučeno
10 nejočekávanějších seriálů roku 2021 10 nejočekávanějších seriálů roku 2021 23. prosince 2020 v 12:13

Všechny další výběry o nejočekávanějších
filmech, seriálech a hrách najdeš postupně ve vlákně Preview 2021.

1. God of War: Ragnarok – PS5 a zřejmě i PS4

A začneme rovnou sérií God of War. Malý restart ságy z roku 2018 je masterpiece a jedna z nejlepších her 21. století. Nikdo nečekal, že se režisérovi Corymu Balrogovi podaří vrátit Kratose na trůn až takovým stylem. Dialogy, filmové sekvence a postupný charakterový progres byly silnou stránkou hry nejen pro dospělé fanoušky. Hra měla absolutně špičkovou hratelnost v čele s naprosto překopaným soubojovým systémem.

Studio Sony Santa Monica ukázalo svůj talent i z hlediska technického provedení. Téměř 30hodinová hra neobsahovala bugy (technické chyby), měla nádherné grafické zpracování a nezapomenutelné particle effects. Jedinou chybičkou na kráse byl nedostatek soubojů s bossy. Na konci jedničky nám tvůrci naznačovali, že se budeme bít i s Thorem.

Sony v krátkém teaseru oznámilo, že se hry dočkáme v roce 2021. Jen tříletý cyklus od vydání předchozí části se nám však zdá příliš krátký. Upřímně si myslíme, že hru odloží na rok 2022 a sami to chceme, ať mají vývojáři dostatek času na dokončení všeho potřebného. A jen tak mimochodem, Ragnarok ještě není oficiální podnázev.

Všichni doufáme, že půjde o exkluzivitu na PS5, aby byla hra skutečným představením next-gen hardwaru. Sony se však asi nebude chtít obrat o potenciální tržby z prodeje hry na PS4.


2. Horizon: Forbidden West – PS4 a PS5

Na rozdíl od God of War je pokračování Horizon: Zero Dawn potvrzeno už i pro PS4. U hry Spider-Man: Miles Morales jsme to ještě přežili, ale Horizon 2 mělo být ukázkou toho, co dokáže PS5. Fakt, že se tvůrci musí přizpůsobovat starému stroji jménem PS4, způsobil obrovské zklamání. Vývojáři totiž nemohou hry designovat pro co možná nejlepší herní zážitek. Musíme se s tím jen smířit a doufat, že nám to ve hře vynahradí nějak jinak.

Jednička vyšla v roce 2017 a jako nová značka nesmírně překvapila. V recenzi jsme jí udělili 9,5/10. Tvůrci z Guerilla Games nás následně potěšili i skvělým DLC Frozen Wilds. Od té doby naplno pracují na tom, jak se postapokalyptický svět s roboty ve tvaru dinosaurů změní, když půjde hlavní postava Alloy dál – směrem k zakázanému území na západě.

Zvědaví jsme na příběh a rozuzlení dalších záhad o tom, jak naše civilizace vyhynula, no a těšíme se i na souboje s obrovskými robotickými dinosaury. Horizonu se totiž nesmírně povedly souboje, kdy měla Alloy k dispozici množství různých šípů s všelijakými útočnými účinky.


3. Ratchet & Clank: Rift Apart – PS5

Ratchet už na rozdíl od předešlých dvou titulů naplno využije technologie PS5. Díky ultra rychlému SSD dokáže načíst různé světy a dimenze bez dlouhých loadingů. Hra by na PS4 vyjít nemohla hlavně z tohoto důvodu. Design hry se totiž točí kolem toho, že se svět kolem řítí do záhuby kvůli lámání reality a dimenzí, což by HDD v PS4 nestíhalo načíst.

Těšit se můžeš na klasický Ratchetův příběh s ním a oblíbeným Clankem, ale do děje tentokrát zasáhne i, zdá se, ženská verze Ratchetka, jejíž jméno je dosud velkou záhadou (Geoff Keighley během Gamescomu žertoval, zda se nejmenuje Abby, což byl vtipný odkaz na The Last of Us: Part II).

Z hry jsme viděli i gameplay, který vypadá přímo úžasně. Na obrazovce se neustále něco děje, Ratchet, Clank a obyvatelé města kolem komentují dění okolo nich, všude se trhá realita a odzbrojily nás i různé grafické efekty. Ratchet bude bodovat jak u dětí, tak i u dospělých.

4. Returnal – PS5

PlayStation bude mít abnormálně silný rok 2021. Stále neohlásili všechny plánované hry, v článku neřešíme množství skvěle vypadajících indie titulů, ale i tak vyjdou na PS4 a PS5 samé exkluzivní tituly. Jedním z nich bude i Returnal od Housemarque (Resogun, Dead Nation, Alienation, Materfall či Nex Machina).

Králové arkádové akce a couch co-opu (hry pro dva na jedné obrazovce) přesedlali z menších her na AAA, tedy tvorbu s největšími produkčními hodnotami.

10 najočakávanejších hier roka 2021
Zdroj: Housemarque

Returnal naplno využije PS5, jelikož svět hry se bude neustále měnit. V centru příběhu se ocitne žena ve středním věku, která uvízne na planetě, kde se děje něco magického, ale zároveň zřejmě prokletého. Vždy, když postava zemře, se znovu probere a o světě zjistí něco nového. Planeta ji začne ovlivňovat a měnit její vzpomínky. Musí tak najít zdroj všeho toho zla, než se ona sama stane jeho součástí.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 29. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč rok 2021 ovládnou exkluzivity pro PS4 a PS5
  • Zda se nějaká exkluzivita pro Xbox nebo Nintendo dostala do seznamu
  • Která hra na poslední chvíli v seznamu nahradila Far Cry 6
  • Které dvě indie hry se dostaly mezi AAA blockbsutery
  • Jaký horor a který remake nás upoutaly natolik, že se vešly do Top 10
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 92907 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse