Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2021 16:48
Čas čtení 1:00
Ondřej Jarůšek

VIDEO: Stovky lidí se v Teplicích zúčastnily piety za zemřelého Roma

VIDEO: Stovky lidí se v Teplicích zúčastnily piety za zemřelého Roma
Zdroj: Policie ČR
NEWS SMRT ROMA V TEPLICÍCH
Uložit Uložené

Do Teplice přijeli i Romové z jiných měst.

V sobotu odpoledne se v Teplicích na pietní akci za zesnulého Roma, který zemřel před pár dny krátce po zákroku policie, sešly stovky lidí. Smuteční akce se spojila také s protestem proti policii, která však nařčení z rasismu či pochybení při zásahu odmítá. Muž podle pitvy nezemřel v důsledku policejního zákroku.

Doporučeno
Policisté k případu v Teplicích: Zákrok byl v normě, žádná videa kolemjdoucích jsme nemazali, policejní záznamy nejsou Policisté k případu v Teplicích: Zákrok byl v normě, žádná videa kolemjdoucích jsme nemazali, policejní záznamy nejsou 24. června 2021 16:31

Lidé, kteří se dnešního shromáždění účastnili, vykřikovali hesla jako „Stop rasismu“. Podle občanského sdružení Konexe na akci přijeli i Romové z dalších měst, včetně Brna či Ostravy, uvádí server iDNES. Účastníci zpívali také romskou hymnu. Část protestu na video zachytil také pracovník Deníku N.

Případ zemřelého šestačtyřicetiletého muže někteří lidé přirovnávají k úmrtí Afroameričana George Floyda, který zemřel poté, co mu policista klečel několik minut na krku. Pitva však prokázala, že muž v Teplicích zemřel na zástavu srdce, v jeho těle byla také potvrzena přítomnost pervitinu.

Doporučeno
Rada Evropy žádá důkladné a nezávislé vyšetření případu zesnulého Roma, na jehož krku několik minut klečel policista Rada Evropy žádá důkladné a nezávislé vyšetření případu zesnulého Roma, na jehož krku několik minut klečel policista 23. června 2021 16:52

Ke kauze se vyjádřila mimo jiné i Rada Evropy, která žádá o bezodkladné, důkladné a nezávislé vyšetření případu. Smrt muže v Teplicích prý vyvolává řadu otázek, na které je nutné odpovědět. 

„Rada Evropy požaduje bezodkladné, důkladné a nezávislé vyšetřování nedávné smrti Roma v České republice, k níž došlo poté, co byl zadržen policií. Záběry z incidentu jsou alarmující a vyvolávají množství otázek ohledně okolností tragického incidentu,“ píše se v prohlášení Rady Evropy. Ta se dlouhodobě zasazuje o ochranu Romů před diskriminací a podporuje jejich integraci ve společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse