Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2021 20:38
Čas čtení 3:20
Vojtěch Vanda

Sparta Lyon neporazila. Navzdory vyrovnanému výkonu prohrála 0:3

Sparta Lyon neporazila. Navzdory vyrovnanému výkonu prohrála 0:3
Zdroj: ČTK/AP/Laurent Cipriani
SPORT AC SPARTA PRAHA
Uložit Uložené

Sparťané chtěli gólově navázat na výbornou půlhodinu z minulého zápasu, což se ale nepovedlo.

Odvetu, která by se vyrovnala poslednímu zápasu, si stoprocentně přála Sparta Praha, když ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy nastoupila proti Lyonu. Ve Francii se žádná pohádková půlhodina ze strany hostů nekonala, každopádně zodpovědný přístup k práci zajistil hostům alespoň bezbrankový první poločas.

Ve druhé půli se začalo podobně jako v první, avšak laciné ztráty míče ze strany Sparty zapříčinily, že Slimani dokázal poslat Lyon do vedení. Bohužel, za dvě minuty se prosadil Slimani znovu a Sparta byla v potížích. Nicméně i přes prostřídání hvězdného soupeře si dokázala ke konci zápasu vytvořit tlak, nikdo z rudých se ale nakonec neprosadil, a proto odjeli Pražané bez bodu. V nastavení totiž hřebíček do rakve nadějí Sparty zatloukl Ekambi.

Doporučeno
Sparta Lyon pořádně potrápila, nakonec s ním padla 3:4. Dva góly dal po snové půlhodince Haraslín Sparta Lyon pořádně potrápila, nakonec s ním padla 3:4. Dva góly dal po snové půlhodince Haraslín 21. října 2021 22:57

Před dvěma týdny svého soupeře pořádně zaskočila – Sparta Praha se v utkání Evropské ligy proti Lyonu vytáhla a francouzský tým v první půlhodině převálcovala jak svou aktivitou, tak i gólovou nadílkou. Letošní posila z italského Sassuola Lukáš Haraslín dvakrát během dvaceti minut rozvlnila hostům síť a ti pochopili, že Spartu nemůžou brát na lehkou váhu. Ale co z toho, Lyon zabral, otočil na 2:4 a s bodovým ziskem neudělala nic ani hlavička navrátilce Krejčího, která určila konečný stav na 3:4.


Lyonu, vedoucímu celku skupiny A, proto stačilo k jistotě postupu jediné vítězství, které si chtěl uzmout právě doma proti rudým. Možná i proto nastoupil s okysličenou sestavou oproti poslednímu zápasu, ve které se objevili Cherki, Slimani, Caqueret, Da Silva a místo vykartovaného Gusta Diomande. Trenér Bosz nechal sedět i dvougólového Ekambiho nebo hračičku Paquetá.


Sparta nastoupila v Parc Olympique Lyonnais jen s jedinou, ale zato velmi bolestivou změnou. Do boje o body nepustilo zranění Adama Hložka, kterého tak v poli nahradil Ladislav Krejčí II. Dobře naladěná Sparta, která po prohře s Lyonem žádný zápas neprohrála, tak chtěla těžit z umu všech střelců, kteří dokázali na Letné překonat brankáře Lopese.

Hlavně rozvážně

Od začátku bylo jasné, že Lyon nechce dopustit pekelnou půlhodinku z Prahy, a začal aktivněji, zápas vedl zodpovědně a nepouštěl hosty moc ke slovu. To ale neznamená, že by Sparta nezlobila; domácí obránce nejvíce zaměstnával znovu Haraslín. Během prvních 15. minut však ani jeden z pokusů na obou stranách nenašel brankovou síť. Později se početnými ztrátami dostávala Sparta pod tlak sama, proto měli více ze zápasu domácí.


První výraznou šanci hostů měl Lukáš Haraslín v 21. minutě, kdy levou nohou zakončoval z úhlu na Lopese, avšak vysoko přestřelil. Ve 26. minutě ale musel svůj um Lopes ukázat, když na něj vystřelil z bezprostřední blízkosti Jakub Pešek. V polovině prvního poločasu se hosté osmělili a herně se domácím vyrovnávali, nicméně kýžený vedoucí gól nepřicházel. Až ve 29. minutě skoro přišla studená sprcha z kopaček Slimaniho, jenž v samostatném úprku absolutně selhal.


Zápas se přeléval ze strany na stranu a měl prakticky všechno: velké šance, fanouška v hřišti, zraněné a střídající i karty. Jediné, co mu chybělo, byly góly. Váhání rudých v předfinální fázi a hašení útočných výpadů Cherkiho, Slimaniho a Aouara byly hlavními důvody. Proto se šlo do kabin bez branek.

Lyon pálil ostrými

Žádná divoká hra se nekonala ani na začátku druhé půle. Znovu se hrála přelévavá hra, která možná sparťany trochu ukolébala, protože v 57. minutě přišla rychlá akce, a nebýt Nita ve formě, Aouar by vstřelil vedoucí branku. 


Pak ale přišla chyba – Sparta měla trojnásobnou možnost získat míč a v klidu rozehrát, místo toho jej získal Lyon, Cherki poslal přihrávku na nenavázaného Slimaniho a ten se v 61. minutě již nemýlil. Alžírský útočník navíc, bohužel, neřekl poslední slovo, a hned vzápětí, v 63. minutě, dokázal potrestat i chybu Panáka. Sparta najednou prohrávala o dva góly a potřebovala se uklidnit.


Když už se totiž Sparta dostala do bezprostřední šance, pálila mimo. Jako Ladislav Krejčí II., jehož přestřel brány ze tří metrů byl v 66. minutě opravdu trestuhodný. Postupem času se hosté dostávali do tolik potřebného tlaku, dostupovali odražené míče a snažili se kombinací dostat před Lopese, nicméně obranná kvalita domácích byla značná. 


Posledních deset minut se před Lopese dostali střídající Karabec a v 85. minutě ke gólovce Krejčí, jež zase vychytal bezchybný brankář Lyonu. Po nepřesné rozehrávce, která akci následovala, zase pálil David Pavelka, ale jeho střela byla sražená.

V 87. minutě se zase blýskl Nita, když nepovolil Guimaraesovi čárku v gólovém zápisu. A když se v nastavení Karabec neprosadil ani podruhé, bylo jasné, že Pražané odjedou bez bodu. Obrana rudých totiž zapomněla na kata z Letné Ekambiho, jenž pečetil v 93. minutě výsledek na 0:3.

Domů
Sdílet
Diskuse