Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2021 11:23
Čas čtení 0:58
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ varuje: Na většině území Česka se bude tvořit náledí, výstraha platí pro tyto kraje

ČHMÚ varuje: Na většině území Česka se bude tvořit náledí, výstraha platí pro tyto kraje
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Řidiči i chodci by si měli dát velký pozor.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal novou výstrahu před tvorbou zmrazků a náledím. To se bude s poklesem teploty na bod mrazu tvořit na většině území Česka, pozor by si měli dávat jak řidiči, tak i chodci. Hrozí totiž nebezpečí úrazů a dopravních nehod. Výstraha platí od nedělních 18:00 do pondělních 7:00.

Podle meteorologů se náledí bude vytvářet ve všech krajích kromě Jihomoravského, Zlínského Olomouckého a Moravskoslezského. Ačkoliv ale pro tyto kraje výstraha neplatí, zvýšenou pozornost by měli mít řidiči po celé republice, dopravu totiž může komplikovat například také sněhová pokrývka.

Sněhové přeháňky už o víkendu řadu problémů v dopravě způsobily. V sobotu byly v důsledku sněžení hlášeny desítky nehod po celé republice, na dálnici se tvořily kolony a městská hromadná doprava měla místy i několik desítek minut zpoždění. Největší nebezpečí podle ČHMÚ hrozí na neošetřených komunikacích.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ radí meteorologové.

Mrazivé počasí bude pokračovat i během následujícího týdne, kdy se očekávají opět sněhové přeháňky a denní teploty kolem bodu mrazu. 

Domů
Sdílet
Diskuse