Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2022 9:37
Čas čtení 1:47
Radim Šlechta

SPD celou noc zdržovala projednání novely pandemického zákona

SPD celou noc zdržovala projednání novely pandemického zákona
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS SPD TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Mimořádná schůze Sněmovny pokračuje. SPD nechce projednávat novelu pandemického zákona.

Již minulý týden měli zástupci dolní komory parlamentu projednat novelu pandemického zákona. Jednání se ale přesunulo na úterý kvůli vetu jeho zařazení do programu schůze ze strany SPD. Poslanci tak museli jednání o novele zařadit do programu mimořádné schůze. Od včerejšího dopoledne se novela probírá a SPD již od začátku schůze jednání natahuje. 

Doporučeno
VIDEO: Miloš Zeman popřál Číně k novému lunárnímu roku. Ambasáda cenzuruje protirežimní komentáře pod videem VIDEO: Miloš Zeman popřál Číně k novému lunárnímu roku. Ambasáda cenzuruje protirežimní komentáře pod videem 1. února 2022 14:38

A zatím se to opoziční straně daří. Od začátku schůze se ještě neschválil její program právě proto, že poslanci SPD neustále hovoří. Tomio Okamura se vyjádřil pro novináře v tom smyslu, že udělá vše proto, aby novela pandemického zákona nemohla být projednána. Odvolává se na „covidovou totalitu“ nebo „totalitní praktiky“. 

„Ve čtvrtek zamítla vládní koalice opoziční okénko. Vynahradíme si jej tedy teď. Máme návrhy vlastních bodu a chceme je všechny projednat,“ řekl Okamura. Poslanci SPD neskrývají, že chtějí téma natahovat.

Jednací den mohl pokračovat do dnešních 8:59, pak začíná nový jednací den. Poslanci si před začátkem nového dne vzít pauzu na jednání v rámci svých klubů. Pravidlo, že opozice má být vyslyšena je zakotveno v Ústavě. Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný ale zdůraznil, že není možné, aby opozice obstruovala a znemožnila většině projednat důležité věci.

„Právě jsem se probral po hodině spánku, už skoro hodinu jsem měl mít službu, sorry Jane Jakobe,“ napsal Výborný na Twitter. „Přijdu na sál: nějaká posl. SPD právě říká něco o přírůstku dojnic v ČR,“ dodal.

Hnutí ANO tvrdí, že jde o legislativní paskvil

Koalice podle blízkého zdroje severu Seznam zprávy chce v rámci změn v legislativě například posílit pravomoci ministra vnitra nebo obrany. Alena Schillerová z hnutí ANO upozornila na to, že poslanci musí projednávat zákon pod legislativním tlakem. Zdůraznila také to, že zákon rozděluje společnost, což demonstrovala na probíhajících protestech před Sněmovnou.

Doporučeno
Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří Tomio Okamura se vysmívá trans lidem z pořadu Refresheru. Ostře to odmítáme, tohle do slušné společnosti nepatří 1. listopadu 2023 17:07

Právě hnutí ANO zastává spíš cestu nouzového stavu, který ale koalice zavést nechce. Není během něj potřeba schválit nákupy materiálů. Minulá vláda během nouzového stavu takto nakoupila respirátory po kusu za 700 korun.

Mezi další změny, které chce koalice zavést, patří změna ohlašování karantény, která by nově měla být přes SMS. Chce také zabránit rušení veřejných akcí a místo toho chtějí jenom omezovat jejich rozsah. Snížit plánují také pokuty, a to na 20 % aktuální výše. 

Domů
Sdílet
Diskuse