Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 19:02
Čas čtení 2:18
Tereza Šnajdrová

Ze Žytomyru jsme převezli 88 volyňských Čechů, napsal Babiš. Radní pro dopravu říká, že o zapojení Babiše do převozu nevěděl

Ze Žytomyru jsme převezli 88 volyňských Čechů, napsal Babiš. Radní pro dopravu říká, že o zapojení Babiše do převozu nevěděl
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Andrej Babiš (ANO) se dle svých slov podílel na převozu 88 volyňských Čechů ze Žytomyru na slovenskou hranici. „O nějaké aktivitě pana Babiše nebo jeho týmu neslyšel vůbec nic, nicméně nemusím mít všechny informace,“ reagoval Petr Borecký (STAN).

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se na Twitteru pochlubil úspěchem. „Povedlo se nám ze Žytomyru dopravit na slovenskou hranici 88 volyňských Čechů, z toho 46 dětí,“ napsal s tím, že zachránění Češi jsou již nyní na cestě do Prahy. Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu, který na akci spolupracoval, však řekl, že neví o tom, že by Babiš byl součástí týmu, který převoz organizoval. To ale Babiš odmítá. „Dělali jsme na tom 3 dny,“ sdělil Babiš pro REFRESHER.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva? Válka na Ukrajině: Jak porazit ruský konvoj, který míří do Kyjeva? 1. března 2022 13:30

Mám velkou radost! To nejtěžší máme za sebou. Povedlo se nám ze Žytomyru dopravit na slovenskou hranici 88 volyňských Čechů, z toho 46 dětí. Nyní jsou již na Slovensku v českých autobusech a jedou do Prahy. Pracovali jsme na tom několik dní. Děkuji všem, co pomáhali,“ tweetnul předseda ANO Andrej Babiš (ANO).

Radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN), který se na akci od začátku podílel, ovšem uvedl, že o zapojení Babiš dosud nevěděl. „Pane Babiši, jako jeden z lidí, který na celé akci od samého počátku spolupracoval, jsem Vás v týmu lidí, který to řešil, evidentně přehlédl. Moc se za to omlouvám, Petr Borecký, radní pro veřejnou dopravu, který zodpovídal za dopravu těchto lidí do ČR,“ odpověděl mu starosta města Úvaly.

REFRESHER se proto s Andrejem Babišem (ANO) spojil a zeptal se ho, zda se zapojil do organizace převozu volyňských Čechů na slovenskou hranici. „Samozřejmě že ano. Víte co, poslat autobusy umí každý, ale my jsme garantovali dopravu na nejtěžším úseku,“ řekl k riskantní záchranné akci bývalý premiér.

Pracovali jsme na tom 3 dny, není jednoduché zařídit autobus ze Žytomyru na slovenskou hranici. Je to několik set kilometrů, je to válečná zóna, je to obrovské riziko,“ dodal Andrej Babiš (ANO) s tím, že veškeré dokumenty potvrzující jeho zapojení do záchranné mise lze najít u paní Martinkové, které zastupuje volyňské Čechy v Čechách.

Doporučeno
Ukrajinský pivovar Pravda začal vyrábět Molotovovy koktejly. Na jejich etiketě je nahý Putin a nápis „Putin je s*áč“ Ukrajinský pivovar Pravda začal vyrábět Molotovovy koktejly. Na jejich etiketě je nahý Putin a nápis „Putin je s*áč“ 1. března 2022 17:56

O reakci na Babišovo vyjádření jsme požádali i radního Petra Boreckého (STAN). „U akce převoz volyňských Čechů jsem od soboty, za celou dobu, co jsem v této věci angažován, jsem o nějaké aktivitě pana Babiše nebo jeho týmu neslyšel vůbec nic, nicméně nemusím mít všechny informace,“ řekl Borecký.

Mojí rolí bylo zajištění dopravy od slovenské hranice do Čech. Paní hejtmanka Pecková byla ve spojení s paní Dagmar Martinkovou z krajanských spolků a s paní Ludmilou Čižovskou ze Žitomiru. Dopravu ze Žitomiru zajišťovala paní Čižovská. Vím, že řešila, že jsou obrovské problémy s dopravou, že dopravci stále zvyšují ceny. Nevím o tom, že by paní hejtmanka v debatách s námi, byť jednou zmínila jméno pana Babiše. Tím ale nevylučuji, že nějakou formou pan Babiš na Ukrajině dopravu řešil, já jsem ale opravdu jeho jméno během těchto dnů neslyšel ani jednou,“ dodal s odkazem na další osoby, které byly do akce zapojeny.

REFRESHER oslovil i hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou (za STAN) s dotazem, zda se Babiš, jak říká, na převozu podílel. Pecková však Babišovo zapojení do převozu odmítla komentovat. „Nechci se k tomu vůbec vyjadřovat. Za převozem volyňských Čechů, s nimiž jsem v kontaktu už od roku 2014, byla spousta práce. Nechci řešit, kdo na tom měl jakou zásluhu a jsem hlavně ráda, že jsou již v Česku a že jsou v pořádku,“ řekla pro REFRESHER.

Domů
Sdílet
Diskuse