Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2022 v 9:15
Čas čtení 1:00
Tereza Patočková

Rusové měli zastavit ostřelování dvou strategicky důležitých ukrajinských měst, v Mariupolu příměří porušili (Aktualizováno)

Rusové měli zastavit ostřelování dvou strategicky důležitých ukrajinských měst, v Mariupolu příměří porušili (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko dočasně zastavilo palbu v Mariupolu a Volnovaše a souhlasilo s vytvořením humanitárních koridorů. Ukrajinská strana informaci potvrdila.

Aktualizace 12:40 –⁠ Ruská strana dohodu o příměří porušila. Rusové v Mariupolu pokračují s ostřelování, civilisté se nemohou evakuovat. Více zjistíš v našem článku.

Ruské ministerstvo obrany v čele se Sergejem Šojgu informovalo o dočasném zastavení palby a vytvoření humanitárních koridorů ve dvou ukrajinských městech –⁠ Mariupolu a Volnovaše. Ukrajinský velitel armády v doněckém regionu Pavlo Kirilenko tuto informaci potvrdil. Uvedl, že palba má být dočasně zastavena od 8:00 SEČ a dodal, že vláda nyní jedná o detailech evakuace. Informovala o tom stanice BBC i deník Guardian.

Doporučeno
Turecký dron Bayraktar je postrachem a ničivou zbraní v boji Ukrajiny proti Rusku. Ukrajinci mu už složili písničku Turecký dron Bayraktar je postrachem a ničivou zbraní v boji Ukrajiny proti Rusku. Ukrajinci mu už složili písničku 3. března 2022 v 9:30

Město Mariupol, jež má 450 000 obyvatel a leží na jihovýchodě země, bylo obklíčeno ruskou armádo a vystaveno intenzivnímu ostřelování. Pokud by Mariupol padnul, získala by ruská strana kontrolu nad jedním z největších ukrajinských přístavů. Vytvořil by se také uzemní koridor mezi Krymem –⁠ který byl připojen k Rusku v roce 2014 –⁠ a Ruskem obsazenými regiony okolo měst Doněck a Luhansk.

Volnovaša je menší a méně známé město. Je umístěno na severu od Mariupolu a čelí ostrým zásahům od začátku invaze. Volnovaša je klíčovým bodem, jelikož je umístěna na silnici mezi Mariupolem a Ruskem ovládaným Doněckem.

V Mariupolu se na evakuaci přichystalo přibližně 200 tisíc civilistů, informuje na Twitteru NEXTA.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo v noci na čtvrtek 24. února. Invaze trvá již desátým dnem. Během ruských útoků podle Washington Post zahynulo už více než 200 civilistů, oběti jsou potvrzeny i mezi dětmi. 

Domů
Sdílet
Diskuse