Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2022 8:09
Čas čtení 1:42
Vojtěch Vanda

Aktivisté promítli na Pražský hrad písmeno Z a slovo zrádce. Ve videu označili „sedm zbytečných“

Aktivisté promítli na Pražský hrad písmeno Z a slovo zrádce. Ve videu označili „sedm zbytečných“
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Skupina V ODBOJ sdílela na Twitteru svou akci, během níž promítala písmeno Z, symbol ruské agrese, a věnovala jej sedmi osobám české politiky. Mezi nimi byli prezident Zeman, bývalý premiér Babiš i Vratislav Mynář.

Česká republika má také své „Anonymous“. Na internetu se ve čtvrtek objevilo video aktivistické skupiny V ODBOJ, která vyjádřila svůj nesouhlas s názory a činy, ať už se týkaly invaze na Ukrajině nebo jiných záležitostí sedmi veřejných postav Česka, videomappingem.  Ten promítali například i na Pražský hrad.

Konkrétně se jednalo o písmeno Z, které je symbolem ruské agrese na Ukrajině, a k němu se vázající popis začínající na stejnou souhlásku.

Doporučeno
PRŮZKUM: Popularita Vladimira Putina od začátku invaze na Ukrajinu stoupla. Věří mu přes 80 % Rusů PRŮZKUM: Popularita Vladimira Putina od začátku invaze na Ukrajinu stoupla. Věří mu přes 80 % Rusů 31. března 2022 19:35

„Každým dnem se stupňuje drzost, s jakou pátá kolona cupuje naši justici, svobodu a demokracii. Lidé na Ukrajině umírají i kvůli ní. V ODBOJ motivuje všechny k akci,“ napsala skupina v popisku u videa, v němž zaznamenala svou první videomappingovou protestní akci. Ta se skládala z projekce písmena Z na budovy, které se vázaly na, podle skupiny, „sedm zbytečných“.

Domů
Sdílet
Diskuse