Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2022 9:53
Čas čtení 1:25
Adéla Ježková

Žena z Texasu je obviněna z vraždy poté, co si podle policie sama záměrně přivodila potrat

Žena z Texasu je obviněna z vraždy poté, co si podle policie sama záměrně přivodila potrat
Zdroj: Unsplash/ Gayatri Malhotra/ volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V Texasu, který má nejpřísnější potratové zákony v USA, byla z vraždy obviněna 26letá žena, která podle úřadů způsobila „smrt člověka potratem, který si sama přivodila“.

Policie zatkla 26letou Lizelle Herrera ve čtvrtek poté, co „úmyslně a vědomě způsobila smrt člověka potratem, který si sama přivodila“, uvedl policejní mluvčí Carlos Delgado pro KVEO, místní zpravodajskou agenturu, na kterou odkazuje server Insider. Ve vězení okresu Starr v Rio Grande City na americko-mexické hranici zůstala zadržena na kauci 500 000 dolarů.

Doporučeno
V Texasu jsou potraty zakázány i pro znásilněné ženy V Texasu jsou potraty zakázány i pro znásilněné ženy 19. listopadu 2021 13:20

Podle informací médií měla být Herrera v nemocnici poté, co potratila. Informaci prozradila nemocničnímu personálu, který ji následně nahlásil policii s tím, že si potrat záměrně „sama přivodila“.

Její zatčení je důsledkem velmi přísného potratového zákona, který byl v Texasu přijat v loňském roce. Zákon nazvaný „SB 8“ zakazuje lékařům (či dalším jednotlivcům) provést potrat po šestém týdnu těhotenství. To je ovšem doba, kdy většina lidí ještě o svém těhotenství ani neví.

Jak ovšem informuje The Guardian, obvinění z vraždy se podle profesora práva na Texaské univerzitě Stephena Vladecka nevztahuje na smrt nenarozeného dítěte, „pokud je jednání, které je předmětem obvinění, jednáním matky nenarozeného dítěte“.

Doporučeno
Guvernér Colorada podepsal zákon, který ženám garantuje právo na potrat. Reaguje na zpřísňující se podmínky ve státech USA Guvernér Colorada podepsal zákon, který ženám garantuje právo na potrat. Reaguje na zpřísňující se podmínky ve státech USA 5. dubna 2022 13:17

Lynn Paltrow, výkonná ředitelka organizace National Advocates for Pregnant Women, rovněž upozornila na výjimku ze státního práva: „V tomto případě je trochu záhadné, z jakého trestného činu byla žena obviněna. V Texasu neexistuje žádný zákon, který by opravňoval k zatčení ženy za takový druh potratu.“

V některých státech USA ovšem stále platí zákony, které tento typ potratu kriminalizují a v několika posledních letech tam došlo k trestním stíháním.

„Kriminalizace rozhodnutí těhotných lidí nebo výsledků těhotenství, kterou stát Texas provedl, bere lidem autonomii nad jejich vlastním tělem a nenechává jim žádné bezpečné možnosti, když se rozhodnou nestát se rodiči,“ uvedl pro The Guardian ředitel organizace Frontera Fund, která se zabývá potratovými právy, Rockie Gonzales.

Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Ruska? Video ukazuje, jak se země v průběhu času změnila, a kdo se vystřídal u moci
Česká firma prodává erotické pomůcky ze skla a kamene do celého světa. Yoni vajíčka dělat nechceme, věříme vědě, říká majitelka
10 nejlepších filmů podle knižní předlohy
Domů
Sdílet
Diskuse