Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 15:05
Čas čtení 1:24
Radim Šlechta

Marian Jurečka zůstává šéfem KDU-ČSL, neměl žádného protikandidáta

Marian Jurečka zůstává šéfem KDU-ČSL, neměl žádného protikandidáta
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS KDU-ČSL MARIAN JUREČKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

KDU-ČSL se dnes sešla v Ostravě, aby si zvolila nové vedení. Na sjezdu vystoupil mimo jiné i premiér Petr Fiala (ODS) a ukrajinský velvyslanec.

Představitelé KDU-ČŠL se v sobotu sešli v ostravském hotelu Clarion, aby si zvolili nové vedení. O pozici předsedy strany se ucházel jediný kandidát – současný předseda Marian Jurečka. Ani v průběhu dne se neobjevil nikdo další, kdo by se o post předsedy ucházel. Marian Jurečka tak i nadále zůstává v pozici šéfa strany. Získal 224 hlasů od celkových 275 hlasujících.

Doporučeno
Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd Marine Le Pen sází na populismus. Chce vystoupit z NATO, soustředí se na sociálně slabší a slibuje snížení daní a zvýšení mezd 23. dubna 2022 7:00

„Mohlo by se zdát, že když jsem jediný kandidát, mám snadnou roli, ale není to tak. Jsme v situaci, kdy pro obrovské lidí v České republice vyvstává mnoho otazníků,“ řekl Jurečka během svého projevu.

Při kandidátské řeči vzpomínal energetickou krizi, ale také na inflaci a s ním spojené zdražování. Řekl, že je potřeba soustředit se na rezorty, kde je možné udělat velký kus práce, jako je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jurečka uvedl, že vláda připravuje adresnou pomoc pro rodiče a hendikepované osoby.

 
„Pro toto čtyřleté období máme koaliční smlouvu, dobrý program, který budeme naplňovat. Když se ukáže, že je spolupráce dobrá, bude mít smysl v ní pokračovat. Pokud budou otazníky, dává jasnou logiku vydat se jiným směrem,“ okomentoval Jurečka pozici KDU–ČSL v rámci koalice SPOLU. Poděkoval také všem svým spolupracovníkům.

Během volby nového vedení dorazil na sjezd i premiér Petr Fiala z ODS. „Česká republika čelí asi největším potížím od svého vzniku,“ řekl Petr Fiala během projevu. Narážel tím na silnou energetickou krizi, ale také velkou migraci a zvyšující se míru inflace. Poděkoval kolegům z koalice SPOLU za spolupráci na vládní úrovni a oznámil, že koalice na podzim v řadě senátních obvodů stavět společného kandidáta.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Jako host zde promluvil také Jevhen Perebyjnis, ukrajinský velvyslanec v Česku. Apeloval na český parlament, aby prohlásil ruskou agresi na Ukrajině za genocidu. Z předsedů ostatních stran dorazila také Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Ivan Bartoš z Pirátů. Šéf Starostů Vít Rakušan poslal vzkaz na videu.

Pozici první místopředsedkyně neobhájila Šárka Jelínková, kterou nahradil Jan Bartošek. Ten získal 175 z 276 odevzdaných hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse