Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. dubna 2022 v 12:20
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Rusko proti ukrajinským sabotérům nejspíš nasadilo delfíny

Rusko proti ukrajinským sabotérům nejspíš nasadilo delfíny
Zdroj: Unsplash/TJ Fitzsimmons/volně k užití
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Trénovaní delfíni se podle USNI objevili na ruské základně v Sevastopolu. Podle analytika mají odhalit ukrajinské sabotéry.

Rusko možná nasadilo na základnu v Sevastopolu válečné delfíny. Podle námořních expertů mají zvířata na černomořské základně dávat pozor především na sabotéry. Jedná se zřejmě o delfíny, které Rusko zabavilo Ukrajině během anexe Krymu v roce 2014. Nejen delfíni, ale i lachtani se především v minulosti pro vojenské účely trénovali. O možném nasazení delfínů do boje s Ukrajinou informoval bezpečnostní analytik H. I. Sutton. 

„Rusko by mohlo delfíny nasadit proti sabotérům,“ píše Sutton pro USNI. „To je také hlavní důvod, pro který se vodní savci trénovali,“ dodal. Zajímavé satelitní snímky naznačují, že by Rusko mohlo v rámci války na Ukrajině nasadit delfíny, kteří podle Suttona mohou hlídat zakotvené lodě a varovat před případnými sabotážemi.

Rusko, stejně jako USA, trénovalo delfíny a lachtany v období studené války. Konkrétně delfíni totiž mají velice vyvinutý sonar, který mocnostem pomáhá odhalit nepřátelské miny nebo jiná rizika pod vodou. Tento trénink v Rusku skončil společně se Sovětským svazem v devadesátých letech. 

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

Zvířata následně měla v péči Ukrajina. Podle serveru The Guardian trénovala zvířata spíše pro terapeutické účely od roku 2012 do roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Žádostem na vrácení zvířat zpět do vlastnictví Ukrajiny tehdy Moskva nevyhověla. Program tréninku delfínů se potom znovu objevil v Rusku na základně v Sevastopolu.

Domů
Sdílet
Diskuse