Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 v 18:12
Čas čtení 1:13
Adéla Ježková

Golfistka Lydia Ko přispěla k normalizaci menstruace v profesionálním sportu. Reportérovi došla slova

Golfistka Lydia Ko přispěla k normalizaci menstruace v profesionálním sportu. Reportérovi došla slova
Zdroj: Wikimedia Commons/ Keith Allison/ volně k užití
SPORT GOLF ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Golfistka Lydia Ko otevřeně hovořila o svých menstruačních bolestech.

Světovou golfovou trojku Lydii Ko chválí veřejnost za to, že normalizuje menstruaci v profesionálním sportu, píše server Insider. O tom, že má „měsíčky“ bez okolků promluvila na turnaji Palos Verdes Championship v Kalifornii.

Na nedělním turnaji novozélandskou golfistku musel ošetřovat fyzioterapeut, což přimělo reportéra Jerryho Foltze ze sportovního kabelového a satelitního televizního kanálu Golf Channel k otázce, zda má nějaké dlouhodobé fyzické problémy.

Odvětila, že ne, že má jen menstruaci. „Mám v tomto období v měsíci hodně napjatá záda a jsem celá zkroucená. Vím, že ženy, které se na to teď dívají, si asi říkají: Jo, naprosto ji chápu,“ řekla. 

Podle online deníku Marca se reportér zarazil a nakonec řekl jen: „Ehm, díky.“ Ko se zasmála, bylo podle ní poznat, že mu došla slova. „Je to všechno o upřímnosti,“ dodala.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Na sociálních sítích lidé golfistku chválili za otevřenost ohledně menstruace – tématu, o kterém se v ženském sportu mluví jen zřídka. Jako by podle nich společnost předstírala, že elitní sportovkyně netrpí bolestmi při menstruaci jako obyčejní smrtelníci. 

„Mám stejné období a minulý týden jsem se cítila jako absolutní nudle. Jsem ráda, že se k tomu Lydia upřímně vyjádřila. Působivé, jak navzdory tomu dobře hrála,“ napsala na Twitteru německá golfistka Sophia Popov, která hrála na stejném šampionátu.

Vtipně se k tomu vyjádřila také sportovní novinářka Merryn Anderson: „Tohle se mi na Lydii Ko moc líbí! Menstruace může mít velký vliv na výkonnost, a přesto o ní neslyšíme mluvit mnoho žen – pravděpodobně proto, že většinou vyvolává ticho a rozpaky.“

Lydia Ko nakonec skončila třetí, dvě rány za vítězkou Marinou Alex ze Spojených států.

Domů
Sdílet
Diskuse