Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 13:17
Čas čtení 0:53
Adéla Ježková

Guvernér státu Tennessee podepsal zákon, který omezuje výdej potratových pilulek. Za porušení hrozí pokuta 50 tisíc dolarů

Guvernér státu Tennessee podepsal zákon, který omezuje výdej potratových pilulek. Za porušení hrozí pokuta 50 tisíc dolarů
Zdroj: WikimediaCommons/ProjectManhattan/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zákon se nebude týkat jen výdeje potratových pilulek, ale i přísných trestů pro lékaře, kteří jej poruší.

Opatření, které republikánský guvernér Bill Lee podepsal ve čtvrtek, vstoupí v platnost 1. ledna 2023. Po jeho uzákonění bude lékař povinen být fyzicky přítomen při podávání potratových pilulek pacientce, přestože federální předpisy nyní umožňují doručování poštou po celé zemi, uvedl server PBS.

Léky by tak mohli vydávat pouze kvalifikovaní lékaři, což by zahrnovalo i zákaz výdeje lékárníkům. Za porušení by hrozil trestný čin třídy E a pokuta až 50 000 dolarů. Proti nově přijatým omezením v Tennessee nebyla podána žádná žaloba. Nicméně proti požadavku osobní přítomnosti se dlouhodobě stavěly lékařské společnosti, včetně Americké lékařské asociace.

Doporučeno
Politico: Nejvyšší soud v USA plánuje kompletně zrušit právo žen na interrupci Politico: Nejvyšší soud v USA plánuje kompletně zrušit právo žen na interrupci 3. května 2022 8:03

Zákon přichází v době, kdy je Nejvyšší soud USA připraven učinit přelomové rozhodnutí ve věci Roe v. Wade z roku 1973, jak naznačuje nedávno uniklý návrh stanoviska. Tennessee zároveň patří mezi 13 států s takzvaným „spouštěcím zákonem“, který by v případě zrušení rozhodnutí znemožnil potraty.

Podle odborníků na potratové právo, na které odkazuje server CNBC, stále ovšem není vyřešeno, zda mohou státy omezit přístup k potratovým tabletám. „Obecným pravidlem je, že federální právo má přednost před konfliktními státními zákony,“ uvedla Laura Hermer, profesorka na Mitchell Hamline School of Law v St.

Doporučeno
Olivia Rodrigo přerušila koncert, aby hájila potratová práva. Tělo ženy by nemělo být v rukou politiků, řekla Olivia Rodrigo přerušila koncert, aby hájila potratová práva. Tělo ženy by nemělo být v rukou politiků, řekla 6. května 2022 19:31

Užívání potratových pilulek v USA roste od roku 2000, kdy Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil mifepriston – hlavní lék používaný při medikamentózních potratech. Více než polovina potratů v USA se v současné době provádí pomocí pilulek, nikoli operací.

Domů
Sdílet
Diskuse