Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 16:38
Čas čtení 1:10
Radim Šlechta

Trans muži by mohli mít vlastní děti. Jejich vajíčka budou dozrávat v laboratořích

Trans muži by mohli mít vlastní děti. Jejich vajíčka budou dozrávat v laboratořích
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS TRANSGENDER OSOBY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Trans muži by se mohli dočkat vlastních dětí. Pomoci by jim v tom mohlo odebrání vaječníků a následné dozrání vajíček.

Trans muži se možná v budoucnu dočkají snadnější cesty, jak mít vlastní děti. Podle vědců pod vedením Evelyn Telfer je možné využít životaschopná vajíčka v tělech trans mužů a nechat je uměle dozrát v laboratoři. Výzkum se ještě nedočkal odborné recenze a zatím je brzy i na klinické testy. Náznak naděje tu ale je. O výzkumu informoval odborný časopis MIT Technology Review.

Poté, co trans muži začnou procházet terapií testosteronem, existuje jen málo cest, které jim ponechají možnost mít v budoucnu vlastní děti. Běžným způsobem je odebrání vajíček z těla a jejich následné zmrazení. To ale vyžaduje přerušení testosteronové terapie až na několik měsíců a jedná se o nepříjemný proces. Podle Evelyn Telfer může být lepší cestou než zmrazování vajíček zmrazování částí vaječníků.

Proces spočívá v odebrání vaječníků z těla a následném odběru vajíček. Ta se v těle trans mužů dále vyskytují, avšak dorůstají v podstatně menší míře a kvůli testosteronové terapii mají tužší tkáň. Odebraná vajíčka by následně dozrála v laboratorních podmínkách, kde by později mohla být uměle oplozena a teoreticky zasazena do těla partnerky nebo náhradní matky.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Experiment už se v minulosti vydařil u žen, výzkumní pracovníci ale pořád nevěděli, jak budou na proces reagovat vajíčka trans mužů. Celkem se vědcům podařilo nechat v laboratorních podmínkách dozrát deset jejich vajíček. Nejsou si ale jistí, zda budou tato vajíčka životaschopná, a je tak stále ještě brzy začít klinické testování na lidech. Experimenty na ovcích by ale mohly začít už tento rok.

Zmražení vaječníků by oproti zmrazovaní vajíček mohlo pomoci nejen trans mužům, ale například i dětem, které onemocněly rakovinou a u kterých by léčba mohla jejich vaječníky poškodit. Dozrávání vaječníků by podle vědců mohlo být efektivnější a levnější. Z malého kousku vaječníku lze získat až sto vajíček oproti deseti, které se běžně získávají při odběru.

Domů
Sdílet
Diskuse