Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 12:00
Čas čtení 5:27
Tereza Patočková

KOMENTÁŘ: Univerzitní Miss Agro letos přidala také soutěž pro muže. Přilila tím jen olej do ohně toxických stereotypů

KOMENTÁŘ: Univerzitní Miss Agro letos přidala také soutěž pro muže. Přilila tím jen olej do ohně toxických stereotypů
Zdroj: Česká zemědělská univerzita
REFRESHER SEXISMUS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Redukování studentek na jejich vzhled upozaďuje jejich ostatní kvality, kvůli kterým na škole vůbec jsou.

Tento týden se na půdě České zemědělské univerzity konal „tradiční“ festival spojený se soutěží krásy – Miss Agro. Akce se koná každoročně již třicet let. Posledních několik let v řadě však lidé čím dál více upozorňují na její kontroverzi. Porota vybírá každoročně jednu z deseti dívek, které do soutěže ze všech fakult přihlásí. Také letos vybírala tu „nejkrásnější“ studentku a ani letos na sebe kritika nenechala dlouho čekat. 


Porota, jež vzhled dívek posuzovala, byla složena převážně z mužského osazenstva a vedle starosty Suchdola Petra Hejla v ní seděli také například náměstek primátora Petr Hlubuček, ale i členové akademie, rektor Petr Sklenička či děkani jednotlivých fakult.

Doporučeno
Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít 16. května 2022 11:30

Na sociálních sítích, kde se Petr Hlubuček pochlubil fotografiemi z podle něj vydařeného dne, se snesla jako každým rokem za posledních několik let vlna kritiky. Lidé fakultě i náměstkovi v přesdíleném příspěvku vyčítali, že je taková soutěž nedůstojná a že na akademickou půdu nepatří. Našly se ale také protinázory, které ve většině tvrdily, že do toho šly dívky dobrovolně a že je to dlouholetá tradice, jež je pro identitu školy důležitá.

Také Hlubuček se ke kritice vyjádřil v podobném duchu. „Tato akce má téměř 30letou tradici. Je to akce celé univerzity... přes den sportovní aktivity, odpoledne soutěž krásy a večer skvělá hudební zábava, jejíž věhlas už dávno překročil hranice kampusu,“ napsal v komentáři na Facebooku náměstek. 

Lidé ale měli problém také se samotnou porotou. „Problém je v tom, že ten cápek je placený z našich daní a cápkové z CZU jsou taky placení z našich daní a místo, aby dělali nějakou smysluplnou činnost, tak chodí slintat na studentky. Kdyby si uspořádali soukromou zahradní slavnost, tak není žádný problém,“ napsal například jeden uživatel na Twitteru.

Pojďme si rozebrat, co se tady děje

Soutěže krásy opravdu jistou tradici představují, existují již dlouhá léta a odehrávají se v podstatě všude na světě. Jejich cílem je najít a korunovat tu nejkrásnější ze všech soutěžících. Ženy, jež se účastní těchto akcí, jsou hodnoceny podle standardu vizuální „krásy“, který společnost převzala jako ideál. Tady už nastává jeden z hlavních problémů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115349 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse