Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2022 19:24
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Osmdesátiletý senior z Olomoucka chtěl upálit svého vnuka. Za pokus o vraždu mu hrozí až 20 let

Osmdesátiletý senior z Olomoucka chtěl upálit svého vnuka. Za pokus o vraždu mu hrozí až 20 let
Zdroj: HZS Olomouckého kraje
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Rodinné spory měly stát za zvlášť závažným pokusem o vraždu, o který se pokusil osmdesátiletý senior. Ten měl v květnu zapálit dům v Lipníku nad Bečvou, v němž se nacházel jeho vnuk.

Těžko uvěřitelný případ pokusu o vraždu se odehrál v květnu tohoto roku na Olomoucku. Osmdesátiletý senior měl zapálit rodinný dům v Lipníku nad Bečvou, v němž se nacházel jeho vnuk. Motivem měly být rodinné spory. Vnuka však zachránili kominíci, kteří pracovali ve vedlejším domě. Senior tak byl obviněn „pouze“ z vraždy ve stadiu pokusu a poškození cizí věci, za což mu hrozí 12 až 20 let vězení.

Doporučeno
Žena, jež napsala esej „Jak zabít svého manžela“, byla obviněná z vraždy svého manžela Žena, jež napsala esej „Jak zabít svého manžela“, byla obviněná z vraždy svého manžela 27. května 2022 10:26

Květnový pátek 13. května nepřinesl obyvatelům Lipníku nad Bečvou klidné hodiny. Spíše naopak. Osmdesátiletý senior se totiž rozhodl podpálit rodinný dům. Uvnitř nejprve rozlil benzín, který následně zapálil. V té době se ale měl v domě nacházet i jeho šestadvacetiletý vnuk. Ten o ničem nevěděl, jelikož byl v prvním patře. 

„Při požáru došlo k výbuchu a vyhoření vnitřních prostor domu. Senior hořící dům opustil, nasedl do svého vozidla a z místa činu ujel,“ komentoval situaci mluvčí policie Libor Hejtman. „Mezitím se mladík nemohl dostat z planoucího domu a hrozilo, že uhoří. Naštěstí byl zachráněn dvěma kominíky, kteří pracovali na střeše protějšího domu,“ uvedl.

Nebýt žebříku, který kominíci přistavili do prvního patra, aby jej mohl muž opustit, pravděpodobně by v plamenech přišel o život. Na místo mezitím dorazily čtyři jednotky hasičů, kterým se podařilo oheň uhasit. Škody byly podle hasičů vyčísleny na tři miliony korun.

Policisté posléze našli i seniora, který byl ve svém vozidle v bezvědomí. V kritickém stavu byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde přežil, nicméně stále je v péči lékařů. Proč dům zapálil, není konkrétně jasné. Policisté dodávají, že obviněný nebyl dosud trestně stíhán. Motivem jsou prý rodinné spory. 

„Obviněnému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin poškození cizí věci trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let,“ dodal Hejtman s tím, že kdyby obviněný opravdu dostal nejvyšší sazbu, z vězení by se mohl dostat až po dovršení sta let věku.

Domů
Sdílet
Diskuse