Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2022 7:09
Čas čtení 1:15
Ondřej Jarůšek

Jiří Procházka se stal šampionem UFC. V šílené válce uškrtil Brazilce Glovera Teixeiru

Jiří Procházka se stal šampionem UFC. V šílené válce uškrtil Brazilce Glovera Teixeiru
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT BOJOVÉ SPORTY JIŘÍ PROCHÁZKA MMA UFC ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česko má historicky prvního šampiona UFC. Stal se jím rodák z Hostěradic Jiří Procházka.

Nejlepší český MMA zápasník Jiří Procházka na turnaji UFC 275 v Singapuru porazil šampiona Glovera Teixeiru a usedl na trůn pro krále polotěžké divize (do 93 kg). 29letý rodák z Hostěradic u Brna je historicky prvním Čechem, který v nejprestižnější světové MMA organizaci získal pás šampiona.

Přestože 42letý Brazilec nastupoval do boje se šampionským pásem, v očích fanoušků a bookmakerů byl v pozici favorita na výhru právě vyzývatel Procházka. Tuto pozici Procházka potvrdil a Teixeiru v pátém kole uškrtil.

jiří procházkajiří procházkajiří procházkajiří procházka
Zobrazit galerii
(4)


Před velkolepým finišem však přišel nespočet infarktových momentů a oba muži prolili krev. Teixeirovi se několikrát podařilo dostat Procházku na zem, kde je zkušený Brazilec nejnebezpečnější, ale český válečník statečně odolal všem pokusům o škrcení.

Ve třetím kole to byl Procházka, kdo byl blízko od ukončení zápasu. Brazilce totiž opakovaně trefoval tvrdými zvedáky i údery na tělo a na soupeři bylo patrné, že je krátce před padnutím.

Boj se však přelil až do posledního, pátého kola, kde se Procházka opět dostal na zemi pod Teixeiru, ale z nevýhodné pozice se dokázal přetočit a zhruba půl minuty před koncem bitvy přeborníka na submise uškrtil na rear-naked-choke. Procházka se stal navíc vůbec prvním mužem, který dokázal Brazilce porazit na submisi.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený UFC (@ufc)

Procházka po zápase v krátkém interview řekl, že se svým výkonem nebyl zcela spokojený a fanouškům se omlouval. Není ale za co. Milovníci MMA se totiž stali svědky epické bitvy, která se zapíše do historie a která vyústila tím nejlepším možným způsobem. Domů Procházka přiváží ten nejcennější opasek jako první Čech.

Procházka naposledy prohrál v roce 2015, kdy jej porazil Muhammed Lawal. Toho o pár let později český samuraj knockoutoval a stal se šampionem japonské organizace RIZIN. V současnosti má bijec, který drtivou většinu svých soupeřů ukončuje před limitem, na kontě 13 výher v řadě. Poslední 3 výhry si připsal pod hlavičkou organizace UFC.

Doporučeno
UFC bojovník Jiří Procházka založil nadaci na pomoc nemocným dětem UFC bojovník Jiří Procházka založil nadaci na pomoc nemocným dětem 16. března 2022 19:36
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený UFC (@ufc)

Domů
Sdílet
Diskuse