Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 12:17
Čas čtení 0:51
Barbora Volfová

V Česku bude i přes 37 °C. ČHMÚ varuje před extrémně vysokými teplotami a požáry

V Česku bude i přes 37 °C. ČHMÚ varuje před extrémně vysokými teplotami a požáry
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS EXTRÉMY POČASÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové varují před víkendovými vysokými teplotami a nebezpečím výskytu požárů v několika krajích České republiky. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), značí pro Středočeský i Ústecký kraj a Prahu vysoký až extrémní stupeň nebezpeční pro velmi vysoké odpolední teploty, které mohou překročit hranici 34 °C. V neděli rtuť dokonce místy překročí i 37 °C.

Doporučeno
Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě 18. června 2022 7:00
ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ
Doporučeno
Kam na zmrzlinu v Praze: Vybrali jsme 5 podniků, kam se budeš chtít vracet Kam na zmrzlinu v Praze: Vybrali jsme 5 podniků, kam se budeš chtít vracet 12. června 2022 11:30

 „Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové ke zmírnění následků extrémních teplot.

Doporučeno
Koupání v Česku: Prohlédni si na interaktivní mapě kvalitu vody v přírodních koupalištích Koupání v Česku: Prohlédni si na interaktivní mapě kvalitu vody v přírodních koupalištích 17. června 2022 19:30

Pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj dále platí výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů, která značí nízký stupeň nebezpečí. 

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ uvádí výstraha.

Domů
Sdílet
Diskuse