Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2022 16:09
Čas čtení 1:26
Ilona Hobzová

ČHMÚ: Hrozí velmi silné bouřky s nárazy větru a kroupami, meteorologové varují před rozvodněním menších toků

ČHMÚ: Hrozí velmi silné bouřky s nárazy větru a kroupami, meteorologové varují před rozvodněním menších toků
Zdroj: Pexels/Gerome Yu/volně k užití
NEWS ČHMÚ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ SILNÉ BOUŘKY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Velmi silné bouřky hrozí zejména v několika krajích.

Výstrahy před silnými bouřkami nekončí. Nové vydal Český hydrometeorologický ústav na pondělní odpoledne. V některých částech Česka pak až do úterního rána hrozí velmi silné bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, s většími kroupami a srážkami. Meteorologové varují, že může spadnout až padesát milimetrů srážek a na menších tocích dojít ke zvýšení povodňové aktivity. 

Výstraha pro celé Česko

Výstraha před silnými bouřkami je v platnosti od pondělního odpoledne do úterního rána pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu. Pro Středočeský, Jihočeský a Plzeňský kraj pak meteorologové vyhlásili výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ty mohou být doprovázeny nárazovým větrem, který bude dosahovat rychlosti až devadesát kilometrů v hodině. Hrozí také kroupy a déšť, který může způsobit vylití menších toků.  

Doporučeno
Teplotní rekordy Česka: Nejvyšší horka přesáhla 40 °C Teplotní rekordy Česka: Nejvyšší horka přesáhla 40 °C 20. června 2022 19:10

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice nebo problémy v dopravě,“ varuje ČHMÚ.

V platnosti stále zůstává také výstraha před velmi vysokými teplotami, které na většině území přesáhnou 31 stupňů Celsia. To může podle ČHMÚ představovat velmi vysokou zátěž pro organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Rady, jak s vysokými teplotami bojovat, jsme ti přinesli v přehledném článku.

Doporučeno
V Íránu padl teplotní rekord letošního roku, naměřili tam více než padesát stupňů Celsia V Íránu padl teplotní rekord letošního roku, naměřili tam více než padesát stupňů Celsia 24. června 2022 14:18

V souvislosti s vysokými teplotami vydal ČHMÚ i výstrahu před nebezpečím požárů. Platí pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Lidé by tak neměli rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu a odhazovat cigaretové nedopalky na zem. 

Domů
Sdílet
Diskuse