Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
28. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:09
Tímea Krauszová

Nejlepší šampony a kondicionéry na přirozené kudrny. Expertka ti poradí, jak dostaneš nepoddajné vlasy navždy pod kontrolu

Nejlepší šampony a kondicionéry na přirozené kudrny. Expertka ti poradí, jak dostaneš nepoddajné vlasy navždy pod kontrolu
Zdroj: Unsplash/Taisiia Stupak
MÓDA KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI PÉČE O VLASY STYLING VLASŮ
Uložit Uložené

Všechny produkty v článku jsou vhodné pro vlnité, kudrnaté i afro vlasy. Potřeby vlasů jsou však individuální, na míru správnou péči ti poradí ve tvém kadeřnickém salonu.

Zapomeň na rozcuchané hnízdo či mdlé vlasy bez objemu. Sesbírali jsme nejlepší produkty dostupné na českém a slovenském trhu na vlnité a kudrnaté vlasy.

Získáš díky nim zdravou pokožku hlavy, lesklé a pěkně tvarované vlny, a pokud dodržíš i tipy na doplňkovou péči, můžeš se s rozcuchaným hnízdem nadobro rozloučit. Vlny ti vydrží několik dní a budou také příjemné na dotek. O tom, jak o vlnité nebo kudrnaté vlasy pečovat, jsme mluvili s kadeřnicí, která se specializuje na tento typ vlasů a na Instagramu je známá jako Agi z Kanady

Byznys s krásou rozebíráme kriticky, nezaujatě, oslovujeme při tom odborníky s cílem vyvracet největší mýty a přinášet ověřené informace. Pokud tě takový obsah baví, sleduj tuto sekci článků a žádný ti neuteče. 

Šampony na vlny a kudrny

Existuje mnoho způsobů, jak si vlasy vyčistit, záleží jen na tom, kterou „kudrnatou metodu“ chceš dodržovat. Nejznámější jsou CGM (curly girl method) a LOC (liquid-oil-cream method, tedy vrstvení tří druhů produktů přes sebe).

„Vlnitý“ slovník:
– Pre-wash: Jedná se o techniku, při které se před mytím vlasů použijí výživné oleje na pokožce hlavy. Podle kadeřnice Agi je to ztráta času, umytí nečistot půjde přes vrstvu oleje hůř a k pokožce se nedostanou vyživující látky z tvých dalších produktů.
– Co-wash: Název je ze spojení slov conditioner (kondicionér) a wash (mytí). Preferuje se v metodě CGM, která striktně zakazuje šampony na bázi sulfátů. Co-wash je jemnější čistič vlasů, který ovšem podle Agi nechává vlasy mastnější a těžší. Říká, že je lepší mít jemný šampon s čisticími látkami, které vlasům a kůži neublíží, a hloubkově čisticí, klidně sulfátový šampon.
– Hloubkově čisticí šampon: Šampon obvykle na bázi sulfátů a jiných surfaktantů, který tě zbaví nahromaděných vlasových produktů a jiných nečistot.

V galerii níže najdeš tip na jeden hloubkově čisticí šampon.

Vlasy si můžeš rozčesat před umytím nebo během něho, je to na tobě. Pokud si však vlasy rozčesáváš ještě mokré, nedělej to „naprázdno“. Využij kondicionér či masku a díky jejich klouzavosti si je nepoškodíš. Využít můžeš kartáč se štětinami nebo hřeben s širokými zuby.

Doporučeno
Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku Kosmetické novinky: Jarní paletka očních stínů za 260 korun, virální balzámy na rty a séra Glow Recipe v Česku 5. dubna 2024 13:00

Důležité je vysušit si vlasy zcela dosucha, jen tak si zajistíš zdravou pokožku. Pro pěkně tvarované vlny využij difuzor, který je příliš nerozfouká. Jako šampon si můžeš vybrat kterýkoliv z galerie níže.

vlasová kozmetikavlasová kozmetikašampónkefa na vlasy
Zobrazit galerii
(4)

Kondicionéry, masky a nesmývatelné kondicionéry

Přestože kondicionéry jsou pro vlasy nezbytností – zvláště pokud chceš zdravé a pěkně vytvarované vlny –, nepropadni všemu, co ti chtějí v drogeriích prodat. Jedním z největších marketingových nesmyslů jsou nesmývatelné kondicionéry, řekla nám kadeřnice, která se o vlny stará i známým osobnostem.

„V angličtině tzn. leave-in conditioner je přesně o tom, co říká jeho název. Necháme ho ve vlasech. Je to zředěná verze kondicionéru, za který v obchodě zaplatíte 500 korun, a doma si ho přitom dokážete vyrobit za zlomek ceny. Stačí v čisté láhvi smíchat 2 až 3 pumpičky kondicionéru s vodou a nastříkat na vlasy.“ Využij k tomu kondicionér, který už doma máš.

 

Tipy na produkty najdeš v galerii níže.

vlasová kozmetikavlasová kozmetikavlasová kozmetikavlasová kozmetika
Zobrazit galerii
(5)

Stylingové produkty

Vybírej si podle typu vlasů a podle toho, zda chceš dosáhnout většího objemu, nebo větší definice jednotlivých kadeří nebo vln. Pokud máš jemné vlasy, více vytěžíš z pěn (tužidel) nebo z lehkých gelových produktů s řídkou konzistencí. Ty jsou podle Agi dostatečně lehké a zajistí definici i jemným vlasům.

Doporučeno
 Výkonný a šetrný: S tímhle fénem zvládneš styling vlasů jako od profesionála Výkonný a šetrný: S tímhle fénem zvládneš styling vlasů jako od profesionála 22. března 2024 16:30

Hrubší hustší vlasy zvládnou i těžší produkty, různé vysoce fixující gely či krémy. Po zaschnutí gelových produktů na vlasech zůstává tvrdý obal, který dokážeš „rozlomit“ jednoduše mačkáním vln směrem ke kořínkům (můžeš to dělat dlaněmi nebo ideálně saténovým šátkem, který nerozbije definici). Čím měkčí vlasy, tím jemnější definice (ale čím více je „rozcucháš“, tím budou objemnější).

 

Rozklikni galerii s našimi tipy a stylery vhodnými pro všechny druhy kadeří a vln.

vlnité kučeravé vlasyvlnité kučeravé vlasyvlnité kučeravé vlasykozmetika na vlasy
Zobrazit galerii
(12)

Jak zajistit, aby ti vlny vydržely více než den

Vypadají tvé vlny nejlépe první den po umytí a pak je to stále horší? Nakonec skončí v „nerozmotatelném“ drdolu až do konce týdne, kdy máš znovu dostatek času je umýt? Období mezi umytími lze prodloužit dobrou péčí v noci, a to díky africké a afroamerické komunitě žen, které se o své tipy podělily i s „kudrlinkami“ jiných ras a etnicit, říká kadeřnice Agi. Z těchto komunit čerpá pravidelně a je pro ni důležité, aby si nepřisvojovala zásluhy za tyto „vynálezy“.

Na noc využij hedvábné šátky a čepice, které budou vlasy chránit před zbytečným třením. Pokud se chceš plácnout přes kapsu, vybrat si můžeš i hedvábné povlečení. Účes „ananas“ na noc také dokáže ochránit vlasy před třením a ráno po rozpuštění budou vypadat jako po umytí, použít k tomu můžeš i obyčejný nákrčník.

Vyhýbej se pevným gumičkám. Raději si vlasy važ do saténových šátků, vybírej měkké hedvábné gumičky a mašle nebo si drdol vytvoř pomocí kolíčků. Takto vlasy zvládnou i workout či společenskou událost a druhý den jsou vlny stále vlnité.

Rozklikni si galerii pro více informací.

gumičky do vlasovčiapka na vlasy
Zobrazit galerii
(2)
Domů
Sdílet
Diskuse