Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. prosince 2022 11:22
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

Greta Thunberg a Andrew Tate rozpoutali novou debatu o ekologii

Greta Thunberg a Andrew Tate rozpoutali novou debatu o ekologii
Zdroj: Getty Images/Pablo Blazquez Dominguez
OSOBNOSTI ANDREW TATE EKOLOGIE GRETA THUNBERG
Uložit Uložené

Škodlivost spalovacích motorů je evidentní. Možná i z toho důvodu kontroverzní influencer Andrew Tate označil Gretu Thunberg v postu na Twitteru, kde ji provokativně informuje o tom, kolik vlastní vozidel.

Spalovací motory v autech jsou minulostí. Na to slyší i kontroverzní influencer Andrew Tate, který si v jednom z posledních tweetů utahoval z ekologické aktivistky Grety Thunberg. Označil ji u fotky, kde se chlubil tím, že vlastní 33 aut a že pokud mu poskytne e-mailovou adresu, pošle jí, kolik emisí vypouští do ovzduší. Švédka mu to patřičně vrátila.

Doporučeno
Kdo je internetový fenomén Andrew Tate? Vydělává statisíce na nahých ženách před webkamerami, v Žilině dostal nakládačku Kdo je internetový fenomén Andrew Tate? Vydělává statisíce na nahých ženách před webkamerami, v Žilině dostal nakládačku 27. července 2022 9:30

Debatu mezi dvěma veřejně známými osobnostmi, které se však proslavily z úplně jiných důvodů, sledoval celý svět včetně velkých osobností, jako je tenistka Martina Navrátilová. Tate označil Thunberg u své fotky evidentně z provokace. 

„Ahoj Greto, mám 33 aut. Mé Bugatti má w16 8.0L quad turbo a mé dvě Ferrari 812 competizione zase 6,5L v12s. A to je jen začátek. Prosím, pošli mi svou e-mailovou adresu, abych ti mohl poslat kompletní seznam mé sbírky aut a jejich příslušných emisí,“ sdílel. Greta jej poslala do patřičných mezí s tím, že si nejspíš něco kompenzuje.

Emise z aut nejsou vtip

Emise z vozidel se spalovacím motorem však jsou, ať už o tom chceme vtipkovat, nebo ne, velkým znečišťovatelem ovzduší. Informuje o tom i české ministerstvo životního prostředí. 

„Doprava je jedním z významných zdrojů znečišťování ovzduší. Prostřednictvím tohoto zdroje se do ovzduší dostávají především oxidy dusíku (zejména oxid dusičitý), prachové částice, oxid uhelnatý a uhlovodíky. Všechny výše uvedené znečišťující látky mají řadu negativních dopadů na lidské zdraví i vegetaci,“ uvedlo. 

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Jde ale pouze o výfukové plyny. „Suspendované částice se do ovzduší dostávají jak prostřednictvím výfukových plynů z osobních i nákladních automobilů, tak prostřednictvím otěrů brzdových destiček automobilů a abrazí vozovky. Významné objemy suspendovaných částic frakcí PM10 a větších se pak mohou dostat do ovzduší tzv. resuspenzí neboli zvířením prachových částic usazených na povrchu komunikací,“ informoval resort.

Vládní resort se snaží zavést opatření ke snížení znečištění ovzduší koncepčním řešením, například plány udržitelné městské mobility. Krokem vpřed ale může být i elektromobilita. Podle Evropské agentury pro životní prostředí elektromobily lépe spotřebovávají energii a neprodukují výfukové plyny.

Domů
Sdílet
Diskuse