Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. února 2023 15:39
Čas čtení 1:10
Radim Šlechta TASR

V zimě dýcháme více nebezpečných látek, a to i kvůli topení. Přečti si, jak topit chytře

V zimě dýcháme více nebezpečných látek, a to i kvůli topení. Přečti si, jak topit chytře
Zdroj: Unsplash/he gong/volně k užití
NEWS BYDLENÍ ENERGETIKA
Uložit Uložené

V zimě dýcháme víc nebezpečných škodlivin. Může za to topení, nárůst automobilové dopravy, sušší vzduch a inverze.

V zimě vdechujeme více škodlivin, které způsobují dýchací potíže, než v jiných ročních obdobích. Důvodem je více topení, více aut, chladnější a sušší vzduch a inverze. Informovala o tom agentura TASR s odvoláním na Institut pro politiku životního prostředí (IEP).

„V zimním období se zvyšuje využívání vytápění domácností, včetně krbů na dřevo, což výrazně zvyšuje znečištění vnitřního prostředí,“ uvedli analytici. Lidé také méně větrají ve snaze ušetřit teplo, což dále zvyšuje znečištění ovzduší v místnostech, uvedli.

Doporučeno
Kurýři Woltu protestovali na Václavském náměstí proti snížení honorářů. Společnost tvrdí, že je spravedlivější Kurýři Woltu protestovali na Václavském náměstí proti snížení honorářů. Společnost tvrdí, že je spravedlivější 1. února 2023 14:04

Je pochopitelné, že chceme mít v chladnějších dnech místo, kde se zahřejeme. Připravili jsme pro tebe tipy, jak se v zimě zahřát a ušetřit peníze. Mimo jiné je důležité hlídat pravidelné větrání. Větrej tak, že otevřeš okno dokořán na několik minut, aby se mohl vlhký vzduch dostat ven a suchý chladný vzduch zase dovnitř. Ten se navíc ohřeje daleko rychleji než vlhký, takže větráním ve finále ušetříš.

Aby schnoucí prádlo nezpůsobovalo přehnané vlhnutí stěn, vyplatí se pořídit elektrický sušák, který dokáže kromě rychlejšího usušení prádla také pomoci vytopit uzavřenou místnost. Pozor si dávej také na těsnění oken a na přímotopy, které často vychladnou hned po vypnutí. Více tipů, jak ušetřit a zimu přečkat ve větší pohodě, najdeš v tomto článku.

Chladné počasí také zvyšuje používání automobilů. „Je běžné, že mnoho aut jezdí na volnoběh, aby rozmrzla nebo se zahřála, což také zvyšuje znečištění,“ upozorňuje IEP. Studený vzduch je v zimě hustší a drží se při zemi spolu se znečišťujícími látkami. Podle analytiků je studený vzduch také sušší, což vede k nižšímu množství srážek, které mohou zbavit ovzduší znečištění.

Doporučeno
Supergirl či nový Batman, co na nás chystá DC v dalších 10 letech? James Gunn odhalil nové filmy a seriály Supergirl či nový Batman, co na nás chystá DC v dalších 10 letech? James Gunn odhalil nové filmy a seriály 1. února 2023 15:00

V zimě se také vyskytují inverze. To způsobuje, že vzduch v blízkosti zemského povrchu je chladnější než vzduch nad ním, vysvětluje IEP. Dále se uvádí, že horní vrstva vzduchu zadržuje chladnější znečištěný vzduch pod ní, což se ve městech projevuje jako smog.

Domů
Sdílet
Diskuse