Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2023 14:05
Čas čtení 6:22
Kuni Nguyenová

Britney, 50 Cent a další celebrity se zkrachovalým byznysem. Kdo vsadil na kondomy, veganské boty a kdo skončil u soudu?

Britney, 50 Cent a další celebrity se zkrachovalým byznysem. Kdo vsadil na kondomy, veganské boty a kdo skončil u soudu?
Zdroj: Flickr/Per Ole Hagen/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI 50 CENT BRITNEY SPEARS EKONOMIKA FILMOVÉ OSOBNOSTI FINANCE HUDBA NICOLAS CAGE PODNIKÁNÍ STEVEN SPIELBERG
Uložit Uložené

Steven Spielberg, Naomi Campbell, Britney Spears a mnoho dalších. Toto jsou byznysové „faily“, které jim zlomily vaz.

Na první pohled je poznáš z Hollywoodu, světových hitparád či z módních přehlídek, kde sbírají jeden úspěch za druhým. Ikony ze světa showbyznysu jako Natalie Portman, Pharrell Williams nebo Claudia Schiffer ale mnohdy vsadily i na své vlastní podnikání.

V Refresheru jsme tě dříve provedli byznysovými úspěchy několika celebrit, ale ruku na srdce: jsou to právě omyly a přešlapy, které nás v životě mnohdy posunou dál. V tomto článku se tedy dočteš, jaké kreativní podnikatelské nápady světových hvězd skončily fiaskem, a v některých případech dokonce žalobou. 

Steven Spielberg, restaurace Dive!
Zdroj: Las Vegas News Bureau

Steven Spielberg – restaurace Dive! ve tvaru žluté ponorky

Autor E. T. – Mimozemšťana, režisér Čelistí nebo Jurského Parku a spoluzakladatel studia DreamWorks. Steven Spielberg jakožto jeden z nejúspěšnějších filmových režisérů za posledních 40 let je mužem mnoha tváří (o jeho životě se dočteš v samostatném článku). Co o něm možná ale nevíš, je, že se v polovině 90. let vedle filmařiny pustil i do podnikání.

Doporučeno
Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg 25. listopadu 2022 6:00

Společně s Jeffreym Katzenbergem, mimochodem šéfem Dreamworks, založili restauraci Dive! a otevřeli dvě pobočky v Los Angeles a v Las Vegas. Do restaurace s podmořskou tematikou ve tvaru žluté ponorky investovali velký obnos peněz. Stavba od proslulého developera Steva Wynna je přišla na 7 milionů dolarů (což je v přepočtu na aktuální kurz přes 155 milionů korun). 


Konceptem restaurací byl život pod hladinou, majitelé proto vybavili prostory všemožným zábavným příslušenstvím. Příkladem byly sirény, skrze které celá místnost každých 30 minut simulovala hluboký mořský ponor, během toho navíc blikala červená světla. Položky menu zahrnovaly tzv. podmořské sendviče, saláty nebo dezerty. 

Na rozdíl od filmů však Spielberg s restauracemi neprorazil a o pár let později se jeho „podmořský svět“ ocitl na propadlišti dějin. Obě místa – v Los Angeles a Las Vegas – sice na počátku otevření zaznamenala brzký úspěch, nicméně si jej neudržela moc dlouho. Provoz i prodeje s přibývajícím časem klesly. Před začátkem roku 2000 tak obě restaurace byly trvale uzavřeny.

Natalie Portman, byznys
Zdroj: Getty Images/Astrid Stawiarz/Stringer

Natalie Portman – Te Casan s veganskou obuví 

„Já si nejsem pořád ještě jistá, zda se chci věnovat jenom herectví. Zajímá mě i tolik jiných věcí.“ Údajná slova Natalie Portman, kterou můžeš znát ze sérií Star Wars, marvelovek nebo z filmu Černá labuť, napovídají, že izraelsko-americká herečka má v životě mnoho ambicí. Během vrcholu své herecké kariéry si vyzkoušela také módní průmysl, do kterého pronikla jako návrhářka a podnikatelka s obuví. 

Doporučeno
Natalie Portman kvůli roli v Thorovi dřela měsíce v posilovně. „Byla to výzva,“ řekla k přípravě Natalie Portman kvůli roli v Thorovi dřela měsíce v posilovně. „Byla to výzva,“ řekla k přípravě 24. června 2022 11:59

Portman zastává filozofii veganství a absence živočišných produktů se u ní neprojevuje pouze ve výběru jídelníčku, ale i v kosmetice nebo oblečení. V únoru v roce 2008 proto uvedla na trh řadu veganské obuvi, tedy takové, která nebyla vyrobena z jediné živočišné složky včetně lepidel, švů a vložek do bot. Prodávala je ve svém obchodu v New Yorku pod značkou Te Casan


Před 15 lety však byly veganské boty mnohem méně mainstreamové, než je tomu nyní, a obuv veřejnost tolik nezaujala ani pro svůj konvenční design. Obuv byla navíc poměrně drahá: jeden pár stál v rozmezí 185 až 325 dolarů, což je v přepočtu na dnešní kurz od 4 109 korun do 7 219 korun. Celá značka nakonec zanikla v prosinci téhož roku. 

Pharrell Williams, Qream, byznys
Zdroj: Qream

Pharrell Williams – likéry Q Qream

Hudební umělec Pharrell Williams, který ve světě prorazil zejména svou písní Happy pro animovaný film Despicable Me, se v roce 2011 ujal i podnikání a o rok později vydal značku vlastního likéru s názvem Q Qream. Nápoj měl svou barvou, designem a dvěma variantami příchutí jahoda a broskev oslovovat především ženy. Pharrell během uvedení Q Qream na trh prohlásil, že nový typ alkoholu je určený „na oslavu krásných, nezávislých a sofistikovaných žen současnosti“.

Doporučeno
Pharrell Williams je novým hlavním designérem pánského oblečení Louis Vuitton Pharrell Williams je novým hlavním designérem pánského oblečení Louis Vuitton 14. února 2023 19:48

Nedlouho po uvedení na trh se ale výroba náhle zastavila. Údajně za to mohl jeho marketingový partner Diageo, který mu v červenci 2012 poslal zprávu, že kvůli nevýraznému prodeji společnost přestane nápoj prodávat, i když podepsali tříletou smlouvu. Pharrell tvrdil, že důvodem neuspokojivých finančních výsledků a neúspěchu firmy obecně bylo to, že koncept značky nebyl prodáván správně. Zatímco zpěvák chtěl, aby se Q Qream reprezentoval jako špičkový likér, tak Diageo trval na propagaci nápoje určeného pro party a kluby.


V roce 2013 konflikt vyústil v žalobu, ve které Pharrell požadoval po Diageovi pět milionů dolarů (v přepočtu dnešních 111 milionů korun) za to, že nedokázal produkt dostatečně uvést na trh. Dosud se ale neví, jak to nakonec dopadlo.

Naomi Campbell, Elle Macpherson, Claudia Schiffer
Zdroj: Getty Images

Naomi Campbell, Elle Macpherson, Claudia Schiffer – kavárenská síť Fashion Cafe 

Devadesátá léta byla érou supermodelek, mezi ty nejžádanější patřila i trojice Naomi Campbell, Elle Macpherson a Claudia Schiffer. Obdobně jako již zmiňovaný Steven Spielberg s Dive! se svezly na vlně trendu tematických restaurací a společně v roce 1995 založily řetězec Fashion Cafe s motivem modelek a modelů. 


Kavárenská síť měla osm poboček po celém světě, mezi nimi byla i ikonická lokalita Rockefellerova centra v New Yorku. Stačily ale pouhé tři roky, aby se sen modelek o vlastní provozovně začal bortit, všechna místa pak byla do roku 2000 trvale uzavřena. 

Doporučeno
Schiaparelli čelí kritice po přehlídce v Paříži. Součást oděvů tvořily umělé hlavy zvěře Schiaparelli čelí kritice po přehlídce v Paříži. Součást oděvů tvořily umělé hlavy zvěře 31. ledna 2023 8:30

Jejich obchodními partnery byli bratři Tommaso a Francesco Butiovi. Oba byli následně obviněni z 51 federálních zločinů, a to včetně podvodů, praní špinavých peněz a spiknutí. Podle úřadů Butiovi předstírali, že má řetězec finanční problémy, ale peníze z kaváren zpronevěřili a schovali je do vlastních kapes. Modelky požadovaly odškodné v řádech milionů dolarů, bratři svým zločinům ale nečelili – oba emigrovali do Itálie a nikdy nebyli vydáni. Bývalý prezident USA Donald Trump navíc udělil Tommasi Butimu milost, a to těsně před odchodem z úřadu na začátku roku 2021.

50 Cent
Zdroj: Flickr/Per Ole Hagen/volně k použití

50 Cent – kondomy Magic Stick 

Americký rapper 50 Cent se v roce 2008 po svém stejnojmenném hitu, který nazpíval s hudební umělkyní Lil Kim, rozhodl uvést na trh svou vlastní řadu kondomů s názvem Magic Stick. Prezervativy plánoval uvést na trh zejména kvůli postupnému zániku kampaní „Wrap It Up“, které zejména u mladých lidí šířily osvětu o používání kondomů.  

Doporučeno
50 Cent přivezl do Prahy nostalgii i gangster rap. Takový byl jeho koncert v O2 areně (Reportáž) 50 Cent přivezl do Prahy nostalgii i gangster rap. Takový byl jeho koncert v O2 areně (Reportáž) 19. října 2022 16:30

Ačkoliv to celé vymyslel chytře, realita se od ideálu velmi vzdalovala. Kondomy totiž nevyhovovaly chemickému složení, které obsahovalo toxiny, jež slibovaly zvýšení sexuální výkonnosti. Produkt se nakonec na trh nikdy nedostal


„Chtěl jsem v něm věci, které by nefungovaly,“ nechal se slyšet rapper. Taková zajímavost: o rok později během koncertu zažertoval, že uvedení řady kondomů stále přehodnocuje, a v reakci na sexuální skandály golfisty Tigera Woodse by dokonce na jeho počest přidal na obal tygří pruh. „Třináct žen a žádné kondomy – ty jsi hazardní hráč, že, tygře? Rapeři často používají kondomy. Golfisté zjevně nepoužívají kondomy,“ strefoval se tehdy 50 Cent.

Britney Spears, Nyla
Zdroj: Getty Images

Britney Spears – restaurace Nyla

K začátku milénia neodmyslitelně patří popová hvězda Britney Spears. V červnu roku 2002 se však i ona kromě zpěvu věnovala gastrobyznysu. Rozhodla se otevřít Nylu, restauraci v newyorském hotelu Dylan. Jelikož Britney pochází z Louisiany, provozovna se specializovala na cajunskou kuchyni. 

Doporučeno
Britney Spears v zatím nejupřímnější zpovědi: Plivla bych své rodině do tváře za to všechno, co mi udělala Britney Spears v zatím nejupřímnější zpovědi: Plivla bych své rodině do tváře za to všechno, co mi udělala 31. srpna 2022 15:30

Jen pět měsíců po otevření však Britney odstoupila od smlouvy. Nyla totiž čelila mnoha problémům – od špatného jídla a nesmyslné změny v menu, kdy se nakonec začala místo cajunské kuchyně vařit italská jídla. Kuchaři a personál mezitím odešli, a restaurace navíc porušila několik hygienických předpisů. 


Bídně na tom byla i finančně. Původní manažer restaurace Bobby Ochs tvrdil, že rozpočet na provoz byl v den otevření Nyly překročen o 350 000 dolarů (v přepočtu dnešních 7,7 milionu korun). Uzavřením restaurace to ale neskončilo – Nyla totiž podle prohlášení o konkurzu dlužila věřitelům 400 000 dolarů (v přepočtu nynějších 8,8 milionu korun).

Steven Seagal – energy drinky Lightning Bolt

Milovník Lukašenkovy mrkve a devadesátkový herec akčních filmů měl v roce 2005 pár hitů za sebou, byly to filmy jako Nemilosrdná spravedlnost, Přepadení v Pacifiku nebo Muž s cejchem smrti. Svoji pozornost posléze obrátil na podnikání, konkrétně budování vlastní značky energetického nápoje.

Doporučeno
Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy 10. dubna 2022 14:30

Bojový umělec tvrdil, že putoval po Asii a hledal přísady s „nevýslovnou silou“, jako je zelený čaj a ginkgo biloba. Prodeje se však netočily tak úspěšně jako Seagalovy filmy a produkty na trhu téměř vymizely. Na nějakou tu plechovku však stále tu a tam můžeš narazit na eBayi nebo se můžeš podívat na Seagelovu kompilaci videí s energy drinky na kanálu YouTube.

Staré reklamy Lighting Bolt často objektivizují ženy, v jedné scéně si jedna z nich dokonce vylívá energy drink na svá poprsí. Už tehdy šlo o jakýsi „red flag“, který se posléze potvrdil. Seagal totiž v posledních několika letech čelil obviněním žen ze sexuálního zneužití a napadení. Když ho s tím televizní moderátorka Kirsty Work během rozhovoru v roce 2018 konfrontovala, herec od kamery náhle odešel a k obviněním se nevyjádřil.

Nicolas Cage
Zdroj: Getty Images/Leon Bennett – Stringer

Nicolas Cage – investice do nemovitostí

Nicolas Cage, kterého můžeš znát třeba z filmu Město andělů, se na začátku roku 2000 řadil mezi nejvýdělečnější herce, ročně utržil až 40 milionů dolarů ročně. Vaz mu ale zlomil jeho realitní byznys. Investice do nemovitostí, zejména do různých ostrovů či středověkých hradů, včetně správy majetku, se s přibývajícími lety staly jeho velkou vášní. Až nakonec vlastnil 15 osobních rezidencí v celkové hodnotě 150 milionů dolarů (v přepočtu 3,3 miliardy korun).

Podle agentky Sabine Gammely, která mu prodala hrad Schloss Neidstein v Německu za 2,3 milionu dolarů (přes 51 milionů korun), si nemovitost koupil téměř bez prohlídky. Nepočítal však s venkovními renovacemi, za které údajně utratil až dvojnásobnou částku. Dlouhotrvající a předraženou renovaci však nikdy nedokončil. Nakonec jej prodal o tři roky později, kdy vyhlásil bankrot. 

Doporučeno
10 nejlepších filmů Nicolase Cage 10 nejlepších filmů Nicolase Cage 25. dubna 2022 9:30

Úřad v New Orleans v roce 2009 Cageovi pozastavil majetek kvůli nezaplaceným federálním daním z příjmu. Cage téhož roku podal žalobu proti svému obchodnímu manažerovi Samuelu J. Levinovi, který údajně nezaplatil daně a dostal herce do spekulativních a riskantních investic do nemovitostí, které vedly ke katastrofálním ztrátám. Se žalobou ale neuspěl. Po Cageovi šlo také několik bank kvůli nesplaceným mnohamilionovým půjčkám. 

Cage od té doby dal většinu svého majetku do aukce a přijímal téměř jakoukoliv filmovou roli, jen aby splatil své zbývající dluhy. Situace se utišila v roce 2022, kdy herec potvrdil, že má závazky již vyrovnané. 

Domů
Sdílet
Diskuse