Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. dubna 2023 19:32
Čas čtení 1:04
Ilona Hobzová

VIDEO: Samice orangutana neuměla kojit, chovatelka jí pomohla ukázkou s vlastním dítětem

VIDEO: Samice orangutana neuměla kojit, chovatelka jí pomohla ukázkou s vlastním dítětem
Zdroj: Rawpixel/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Samice orangutana v zoologické zahradě Metro Richmond ve Virginii osiřela, když jí bylo jen devět měsíců. Mateřství tak pro ni nebylo ničím přirozeným.

Její první mládě museli odchovat zaměstnanci zoo. U druhého tamní veterinář řekl, že ji to naučí. O pomoc poprosil jednu z pracovnic, která zrovna kojila svého malého syna. O příběhu napsal magazín People.

Zvíře nebo člověk? Pomoc si zaslouží každá novopečená matka

Samice Zoe porodila druhé mládě v prosinci loňského roku. Aby ho stejně jako v prvním případě nemuseli odchovat lidé, rozhodl se veterinární lékař pro jiný plán – požádal pracovnici zoo a novopečenou maminku Whitlee Turner, aby před orangutankou předvedla, jak kojí svého syna Caleba. A žena ráda vyhověla. 

„Měla jsem na sobě jen podprsenku a mohla jsem jí všechno ukázat bez jakéhokoli studu. Chtěla jsem, aby viděla celý proces, a orangutani nenosí tričko. Chtěla jsem, aby viděla moje prsa a viděla Caleba, jak hledá a jak se přisává,“ popsala Turner, jak vše probíhalo. Celý proces prý podle svých slov trochu přeháněla, aby zvíře vše pochopilo. Zoe ho prý celou dobu bedlivě sledovala.

„Celou dobu jsem na ni mluvila a ukazovala. Na ni, na dítě, na prsa. A když byl Caleb přisátý, ukazovala jsem jí ho a ujišťovala se, že tady vidí tu důležitou část,“ uvedla Turner a dodala, že celý zážitek byl pro ni výjimečný. Zoe začala další den mládě kojit. „Jsem ráda, že jsem jí mohla pomoci. Orangutan nebo člověk, ráda pomůžu každé novopečené mamince,“ doplnila.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Není to první pomoc s mateřskými povinnostmi, které se Zoe v zoo dostalo. Než přišla její mláďata na svět, učila se je držet pomocí plyšové hračky. Před porodem jí také pouštěli videa se záběry jiných samic orangutana, které se staraly o svá mláďata. I to mělo Zoe lépe pomoci pochopit, co ji čeká. 

Domů
Sdílet
Diskuse