Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2023 9:18
Čas čtení 0:30
Veronika Dlesková

Jdeš po celém dni v ponožkách do postele? Obsahují více bakterií než záchod, zjistili vědci

Jdeš po celém dni v ponožkách do postele? Obsahují více bakterií než záchod, zjistili vědci
Zdroj: Pexels
ZAJÍMAVOSTI KVALITA SPÁNKU ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ponožky obsahují po celodenním nošení více bakterií, než kolik bychom našli v záchodě, zjistili vědci. Tyto bakterie navíc mohou způsobit celou řadu infekčních onemocnění.

Podle americké studie nosí až třetina lidí do postele ponožky. A jen zhruba třicet procent z nich si je po celém dni vymění za čisté. Teď ale vědci zjistili, jak důležité je nemít na sobě špinavé ponožky během spánku.

Při výzkumu pracovali odborníci se vzorky ponožek, které lidé nosili mezi sedmou hodinou ranní a jedenáctou hodinou večerní. A našli v nich bakterii Pseudomonas aeruginosa, jež může způsobovat vážné infekce. „Obvykle napadá dýchací a močové cesty a způsobuje infekci plic. Může se snadno rozšířit i na věci, které nejsou pravidelně čištěny,“ uvedli vědci. 

Výzkum ukázal také to, že na ponožkách je po celodenním nošení více bakterií, než kolik můžeme nalézt na dálkovém ovládání k televizi. Předchozí studie přitom prokázaly, že tam se nachází více bakterií než v záchodě.

Domů
Sdílet
Diskuse