Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2023 18:08
Čas čtení 1:46
Vojtěch Vanda

Fotbalový zápas Budějovic s Jabloncem měl dohru za tribunami. Pořadatelská služba Jihočechů brutálně zbila hostujícího fanouška

Fotbalový zápas Budějovic s Jabloncem měl dohru za tribunami. Pořadatelská služba Jihočechů brutálně zbila hostujícího fanouška
Zdroj: ČTK/Pancer Václav
SPORT ČESKO FOTBAL
Uložit Uložené

Na incident, který se odehrál během zápasu 1. fotbalové ligy mezi Českými Budějovicemi a Jabloncem, upozornil podcast Za čárou, jenž sdílel na Twitteru video. V něm jsou hlavními aktéry členové pořadatelské služby PS Patrol bijící hostujícího fanouška.

„Dobrý den, Ligová fotbalová asociace, dobrý den, SK Dynamo České Budějovice, neradi bychom spekulovali nad tím, co tomu předcházelo, ale rozhodně se ptáme, jestli je podle vás takový zákrok pořadatelské služby na fotbalových stadionech adekvátní řešení?!“ označil podcast Za čárou, věnující se aktivitám zejména fotbalových fanoušků na tribunách, řídící orgán českého fotbalu a pořadatelský klub.

Doporučeno
Kdo je Jakub Jankto? Popsali jsme jeho cestu na vrchol, veřejný coming out a exces s policií Kdo je Jakub Jankto? Popsali jsme jeho cestu na vrchol, veřejný coming out a exces s policií 21. dubna 2023 12:30

Záznam začíná v momentě, kdy na zemi leží jeden z jabloneckých fanoušků. Kolem něj stojí šest členů pořadatelské služby, podle rozlišováků firma PS Patrol, kteří jej pacifikují. Jeden z nich na ležícího fanouška křičí, ať pustí jeho kolegu, jelikož jej držel za nohu. Pak jej odtáhl dál do volného prostoru.

Doporučeno
Únik před katastrofou. Fotbal se hrál i v místě, kde bys to vůbec nečekal*a Únik před katastrofou. Fotbal se hrál i v místě, kde bys to vůbec nečekal*a 16. dubna 2023 11:00

Fanoušek mezitím kope do volného prostoru. Když je odtažen, skočí na něj jeden člen pořadatelské služby, který jej zasype ranami. Druhý jej začne tahat za nohu. Kolem dokola není vidět žádný příslušník policie. Nakonec další z pořadatelů vyjede na člověka, který videozáznam pořídil.

Budějovice vylučují pochybení ze strany pořadatelské služby

Více informací přinesla Budějcká drbna, která se incidentu blíže věnovala na základě fanouškovských výpovědí. Oslovila klub z Jablonce, podle něhož se Ligová fotbalová asociace již případem zabývá.

Doporučeno
Rodiče platili přes 100 tisíc, aby se z dětí staly fotbalové hvězdy. Naletěli podvodníkům Rodiče platili přes 100 tisíc, aby se z dětí staly fotbalové hvězdy. Naletěli podvodníkům 11. dubna 2023 19:10

Získala i vyjádření od vedení domácího klubu. „Incident vyvolalo poškození sedačky na stadionu, kterou se následně jeden z fanoušků FK Jablonec podle kamerových záběrů, které má klub k dispozici, pokusil vhodit na hrací plochu. Pořadatelská služba výtržníka vyvedla ze stadionu. Klub vylučuje, že by došlo ze strany pořadatelské služby k pochybení, zásah naopak proběhl adekvátně k chování hostujících fanoušků,“ uvedl mluvčí klubu Dušan Mendel.

Záznam pochopitelně vzbudil emoce. Reagovali na něj i známé osobnosti. „Extrémně znepokojivé záběry ukazující část zásahu a surové agresivity ‚bezpečnostní‘ agentury proti fotbalovému fanouškovi,“ okomentoval video novinář Filip Horký. „Ty krávo, neuvěřitelný,“ komentoval zase situaci moderátor podcastu Sparťanské Noviny Michael Durčák.

Doporučeno
Hráč mě chytil pod krkem a borec nabídl úplatek 4 stovky. Toto jsou zážitky fotbalového rozhodčího Hráč mě chytil pod krkem a borec nabídl úplatek 4 stovky. Toto jsou zážitky fotbalového rozhodčího 13. března 2023 18:00

Reakce domácího klubu však fanoušky nemile překvapila ještě víc. „Chápu tedy správně, že kdyby mi někdo chtěl utrhnout zrcátko, můžu ho v pěti lidech zmlátit a říct, že je to adekvátní reakce? Ptám se pro kamaráda,“ napsal jeden. „Úplně si nechci představovat, jak by vypadal neadekvátní zásah,“ dodal druhý.

Případem, jak jsme výše uvedli, by se po zvýšeném mediálním zájmu měla zabývat disciplinární komise Ligové fotbalové asociace a fanoušci doufají, že přijde reakce na pochybení pořadatelské služby. Komuniké ze zasedání komise se obvykle sdílí na stránkách LFA ve čtvrtek. Jestli by to mělo mít dopad na výsledek, je těžké určit. České Budějovice zápas proti Jablonci totiž zvládly bravurně a zvítězily 5:1.

Domů
Sdílet
Diskuse