Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2023 20:20
Čas čtení 0:46
TASR

Děti čtou více knih. Jak tomu pomohl TikTok?

Děti čtou více knih. Jak tomu pomohl TikTok?
Zdroj: Pexels/Leah Kelley
KULTURA KNIHY SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Děti přečetly během loňského školního roku o čtvrtinu knih více než rok předtím. Vyplývá to ze zprávy Co čtou děti (What Kids Are Reading), kterou v úterý zveřejnili britští a irští vědci. TASR převzala zprávu z deníku The Guardian.

Účastníky studie bylo 1,3 milionu dětí v Británii a Irsku, které ve školním roce 2021–2022 přečetly více než 27 milionů knih. Ve srovnání s předchozím školním rokem jde o 24procentní nárůst.

Doporučeno
Tipy na audioknihy k maturitě zdarma. Poslechem si ušetříš čas na učení Tipy na audioknihy k maturitě zdarma. Poslechem si ušetříš čas na učení 25. dubna 2023 13:00

Přispěly k tomu zejména trendy na sociálních sítích. Například na TikToku funguje komunita BookTok, v rámci které si uživatelé navzájem doporučují jednotlivá díla a následně o nich diskutují. Badatelé uvedli, že mimořádně populární byla mezi školáky zejména série young adult komiksových knih Heartstopper (Srdcerváči) od britské autorky Alice Oseman o vztahu dvou středoškoláků stejného pohlaví.

Doporučeno
Magnesia Litera: Patrik Banga zvítězil jako první romský autor, které další knihy se dočkaly ceny? Magnesia Litera: Patrik Banga zvítězil jako první romský autor, které další knihy se dočkaly ceny? 18. dubna 2023 8:48

Mezi žáky prvního stupně základních škol se na prvních příčkách umístili Jeff Kinney s populární knižní sérií Deník malého poseroutky a britský komik David Walliams a jeho série Nejhorší děti na světě. Na třetím místě se umístila spisovatelka J. K. Rowling.

Doporučeno
Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií Kniha PIKO je must read. Na drogy se dívá bez stigmatu a s empatií 29. března 2023 13:00

Studie však uvádí, že navzdory tomu, že děti se stoupajícím věkem čtou náročnější literaturu, tento proces probíhá pomalejším tempem, než by bylo žádoucí. Školáci na druhém stupni základní školy například častokrát čtou knihy se stejnou obtížností, jako četli na prvním stupni. Podle vědců se také zhoršuje schopnost školáků porozumět čtenému textu. Je proto podle nich třeba, aby rodiče a učitelé vybízeli žáky ke čtení náročnější literatury přiměřené jejich věku.

Domů
Sdílet
Diskuse