Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2023 14:16
Čas čtení 0:51
Vojtěch Vanda

VIDEO: Podívej se, jak loví kosatky. Na záběrech si troufly i na ohromné plejtvákovce

VIDEO: Podívej se, jak loví kosatky. Na záběrech si troufly i na ohromné plejtvákovce
Zdroj: Unsplash/Thomas Lipke/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZVÍŘATA
Uložit Uložené

I velké ryby v moři mají své protivníky. Přesvědčili se o tom dva kytovci, plejtváci šedí, kteří byli v dubnu napadeni třicetičlennou lovící skupinou kosatek dravých. Jejich unikátní lov byl zachycen z kamery dronu.

Záběry zveřejnila Monterey Bay Whale Watch, což je organizace vedená mořskými biology, která třicet let pořádá vyhlídkové plavby za velrybami u kalifornského pobřeží ve Spojených státech. Nezřídka se jim podaří zachytit úchvatné záběry ze života mořských živočichů. Některé z nich takzvaně zahřejí u srdíčka a některé zase, jako například tento, ukazují surovou realitu přírody.

Doporučeno
Mají čtyři nohy, uslintané čumáky a jmění v hodnotě 12 miliard korun. Toto je 7 nejbohatších zvířat světa Mají čtyři nohy, uslintané čumáky a jmění v hodnotě 12 miliard korun. Toto je 7 nejbohatších zvířat světa 1. května 2023 13:30

Video, u něhož varovali před násilným obsahem, pořídil Evan Brodsky. V něm je vidět, jak asi třicet kosatek dravých útočí na dva dospělé plejtvákovce šedé. Kosatka dravá je největším druhem delfína, a jak uvádí web Chov zvířat, dorůstá 6–9 metrů a váží 8–10 tun. Umí být rychlá a dosáhnout rychlosti až 60 km/h. A i když máme kosatky obvykle spojené s romantickou představou, která ve velké části populace vyrostla s filmem Zachraňte Willyho!, jsou zejména nelítostnými lovci.

Doporučeno
Tranzistor ze dřeva? Podívej se, jak vypadá funkční prototyp, který jde vstříc rozložitelné technice Tranzistor ze dřeva? Podívej se, jak vypadá funkční prototyp, který jde vstříc rozložitelné technice 3. května 2023 12:27

Aby si ale dovolily na dospělou velrybu, se neděje tak často. Plejtvákovec šedý sice není největším kytovcem na světě, dospělec však dokáže nabrat hmotnost až 27 tun a dorůst až 12 metrů. Když vedle sebe plují dva, je to opravdu velká podívaná.

Kosatkám však nevadilo zaútočit ani na takové velké protivníky. Nicméně i přes jasnou početní přesilu se jim nepodařilo zvítězit. V této situaci měli velcí kytovci štěstí. „Nakonec těžce zraněné šedé velryby uplavaly do mělkých vod směrem k pláži,“ komentovala „velrybí hlídka“ šťastný konec.

Domů
Sdílet
Diskuse