Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. května 2023 20:00
Čas čtení 5:49
Denisa Šútorová

Ed Sheeran v novém dokumentu: Eminemovi vděčí za kariéru, když se dozvěděl o manželčině rakovině, napsal 7 písní za 4 hodiny

Ed Sheeran v novém dokumentu: Eminemovi vděčí za kariéru, když se dozvěděl o manželčině rakovině, napsal 7 písní za 4 hodiny
Zdroj: Disney+
OSOBNOSTI ED SHEERAN
Uložit Uložené

„Vždycky jsem věděl, že musím pracovat tvrději než všichni ostatní. Sledoval jsem své vrstevníky a říkal si: Vy hrajete jeden koncert týdně. Já udělám tři koncerty za večer,“ vyjádřila se v dokumentu dvaatřicetiletá hvězda.

Zpěvák Ed Sheeran v březnovém rozhovoru pro Rolling Stone přiznal, že předchozí rok pro něho byla hotová noční můra. Nejenže přišel o nejlepšího kamaráda, ale nesmírně ho trápila i manželčina rakovina. O nejtěžším období svého života, ale i o své kariéře vypráví v nejnovějším dokumentu The Sum of It All, který je na Disney+ k vidění od 3. května. My jsme ho pro tebe shrnuli v tomto článku a tímto tě varujeme před následujícími spoilery.

Dvaatřicetiletý zpěvák svým fanouškům ve čtyřdílném dokumentu výjimečně otevírá dveře do svého soukromí, přičemž se jeho zpověď neposlouchá vůbec snadno. Těsně před vydáním Edova nového alba Subtract si tedy doplňujeme zásobu kapesníků. Toto je 6 momentů, které nás při sledování dokumentu nenechaly chladnými.

edsheeran
Zdroj: Disney+

1. Eminem mu pomohl přestat koktat

Ještě předtím, než ve třetí epizodě dokumentu uvidíš Eda vystoupit s Eminemem v Rock and Roll Hall of Fame (kde společně vystoupili s hitem Stan), zpěvák spolu se svým otcem vzpomíná na to, jak mu Eminem v dětství pomohl vyřešit problém s koktáním. „Každý by chtěl zpívat s Eminemem, ale je za tím mnohem víc, protože Eminem je jeho idolem z dětství,“ začíná Edův otec a později vysvětluje, že celý problém začal obrovským znaménkem na Edově tváři.

edsheeran
Zdroj: Disney+

Jelikož mohlo ohrozit jeho zrak, v nemocnici mu ho laserem vypalovali každé dva měsíce. Jednou, když mu ho zapomněli natřít znecitlivujícím krémem, Ed pocítil obrovskou bolest a od té doby začal při mluvení zadrhávat.

Doporučeno
Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby 5. listopadu 2023 16:00

„Ve škole jsem se přihlásil, chtěl jsem odpovědět, a nemohl jsem. Potom jsem dostal LP The Slim Shady. Učil jsem se všechny Eminemovy rapy, byly rychlé a rázné. Naučil jsem se je celé nazpaměť, což celý můj problém vyřešilo,“ vypráví zpěvák o svém „hrdinovi“. Hvězdná dvojice má dnes perfektní vztah a společně i několikrát spolupracovala.

2. Přišel o svého nejlepšího přítele

Nejsilnější momenty dokumentu se týkají právě smrti Edova nejlepšího přítele Jamala Edwardse, kterému vzdal hold v několika epizodách The Sum of It All. Anglický hudební podnikatel zemřel v únoru 2022 na srdeční zástavu po užití kokainu. Dvojice se sblížila poté, co Jamalův youtubový kanál pomohl Eda dostat do popředí. Umělci spolu dokonce jistý čas bydleli. „V podstatě jsem prakticky bydlel v jeho pokoji. Jeho máma si myslela, že spolu máme vztah,“ přiznává Sheeran.

edsheeran
Zdroj: Disney+

Ed svému kamarádovi v The Sum of It All věnuje několik momentů. Prostřednictvím dokumentu nás zpěvák vzal do studia, kde připravoval píseň Eyes Closed, ale také na vystoupení Take Me Back to London se Stormzym, věnované Jamalovi. Zpěvák se dokonce zastavil u jeho grafitové podobizny v londýnském Actonu a na jeho počest natočil freestyle na fotbalovém stadionu Stamford Bridge. Jedním z nejsilnějších momentů je však část, kdy se Ed účastní vzpomínkové události na kamarádovu počest. Zpěvák se musel jít nejprve vydýchat a poté se šel do auta daleko od ostatních vyplakat.


„Vím, každý by se měl bavit. To je smysl toho všeho. Cítím se tam ale tak ztracený. Stále je to velmi, velmi čerstvé. Nikdy jsem nebyl na pohřbu... najednou sypeš hlínu na hrob svého kámoše,“ popisuje Ed. „Mám pocit, že jsem skutečně nedospěl, dokud jsem nezažil takový smutek a takovou ztrátu, ty ovládly celý můj život,“ dodává.

edsheeran
Zdroj: Disney+

Jen krátce po Jamalově smrti se Ed objevil na pódiu, kde se poprvé před očima publika rozplakal a zahrál pár písní z alba Subtract včetně Boat či Eyes Closed. „Měl jsem zajímavý začátek roku a vzešlo z toho mnoho písní,“ přiznal a později otevřeně řekl, jak se věci mají. „Na začátku roku mi zemřel kamarád, což je dost na hovno,“ vysvětlil fanouškům před svým malým zhroucením.

Doporučeno
V Británii vypukla grimeová válka. Proč se Wiley opřel do Stormzyho a co s tím má společného Ed Sheeran? V Británii vypukla grimeová válka. Proč se Wiley opřel do Stormzyho a co s tím má společného Ed Sheeran? 11. ledna 2020 13:29


„Jen se vyplač,“
křičel dav. Ed se později za toto své emoční „selhání“ cítil v dokumentu provinile, protože prý svou hudbou chtěl lidem přinést radost, a ne je uvést do deprese. Cherry přiznala, že po Jamalově smrti Ed tak trochu přestal mít věci pod kontrolou a upadl do deprese.

3. Rakovinu manželky bral hůř než ona sama

Těsně předtím, než zemřel Jamal, se Ed musel popasovat s dalším těžkým životním údělem –⁠ manželčinou rakovinou. Tehdy těhotné Cherry našli na ruce zhoubný nádor. „Doktor v podstatě řekl: ‚Tohle je opravdu špatné.‘ A my na to: ‚Oh, oukej,‘“ říká Ed a vzpomíná, že výsledky měly být až za měsíc, proto se po těžké zprávě celý den jen tak bezcílně potulovali Londýnem.

Cherry dodala, že nádor byl naštěstí daleko méně závažný, než si původně mysleli, a před zahájením léčby porodila zdravou dceru. V dokumentu celou situaci popisuje s lehkostí, a to dokonce i tehdy, když říká, že si myslela, „že možná zemře“. Na to však Ed se slzami v očích vyčítavě reaguje slovy: „Nezlehčuj to. Mluvíš o tom, jako by to nic nebylo, přitom to bylo opravdu strašné.“

edsheeran
Zdroj: Disney+

Manželka později prozradila: „Dostali jsme diagnózu nádoru. Druhý den šel Ed do hospody a tam během čtyř hodin napsal sedm skladeb.“ Právě ty si budeme moci poslechnout v jeho nadcházejícím albu Subtract.

4. Jeho první rande se Cherry byl naprostý chaos

Jedním z největších highlightů dokumentu jsou Edovy záběry s manželkou Cherry. „Můj vztah se Cherry je ta nejúžasnější věc v mém životě, o které se moc neví. Celý můj život se po jejím příchodu zlepšil,“ říká, načež nám režisér dopřává romantický záběr na dvojici v tuk-tuku, která si užívá noční Curych a připíjí si pivem.

Doporučeno
Tatér Eda Sheerana přišel kvůli ošklivým tetováním zpěváka o klienty, kvůli Jokerovi lidé utíkají z kina Tatér Eda Sheerana přišel kvůli ošklivým tetováním zpěváka o klienty, kvůli Jokerovi lidé utíkají z kina 9. října 2019 18:15

Právě v tomto okamžiku manželé se smíchem vzpomínají na své první chaotické rande v newyorském Central Parku, kde se rozhodli vyzkoušet člunkování na jezeře. „Byl to ten nejrušnější a nejteplejší den v New Yorku,“ vzpomíná Cherry. „Vesloval jsem a dostali jsme se do středu jezera, kde nás začaly obklopovat další loďky. Byli tam všichni ti turisté, natáčeli si nás a fotili,“ dodává Ed a oba při té vzpomínce vybuchují smíchy.

edsheeran, thesumofitall
Zdroj: Disney+

„Chez (Cherry) se mě zeptala: ‚Mám veslovat já?‘ A já na to: ‚Cherry, poslední věc, kterou potřebuji, je fotka, jak se vezu a nechávám tě veslovat!‘“ říká Ed a neváhá navázat dalším vtipným zážitkem. Cherry ho prý po měsíci randění požádala, aby jí pomohl se stěhováním do nového bytu. Ed vtipkuje, že jako „nový boyfriend“ se cítil poctěný a myslel si, že to zvládne. „Sbalili jsme krabice a zase to byl takový horký letní den. Říkám si, že příště si na to někoho najmeme (směje se).“

5. Obvinili ho z plagiátorství

Přestože se to zdá neuvěřitelné, i sympatický pohodář Ed Sheeran má nepřátele. V době, kdy se zpěvák bál o manželčin život, strávil 11 dnů u soudu. Hudebník Sami Switch ho totiž obvinil z kopírování nápadů, které měl obžalovaný Sheeran údajně použít v oceňované písni Shape of You. Přestože Ed soudní spor vyhrál, v dokumentu uvádí, že taková negativita a nepravdivé obvinění ho silně vyčerpaly a svou energii si umí představit investovanou i lépe, ať už jako otec, nebo manžel.

Něčím podobným si však prochází i v těchto dnech a u soudu se obhajuje proti tvrzení, že jeho hit Thinking Out Loud je kopií klasiky Marvina Gaye. Ed se u soudu brání hrou na kytaru, kterou vysvětluje celý postup své tvorby. V neposlední řadě pak vzkazuje, že pokud ho soud uzná vinným, navždy skončí s hudbou. Svou nevinou si je prý jistý a tvrzení obžaloby bere za nehorázně urážlivá.

6. Perfect napsal v suterénu

Dvojice Ed a Cherry nás během první epizody s názvem „Láska“ detailně provází obdobím randění, zásnub, ale i odloučení. Jak zaznělo během dokumentu, poznat se měli už na škole, kde si vždy rozuměli, flirtovali a kde padla i pusa. Když však Cherry odjela na univerzitu do USA, kde hrála pozemní hokej, a Ed cestoval kvůli turné, na pár let se jeden druhému vytratili ze života.

V momentě, kdy na sebe ale znovu narazili a začali skutečně randit, to prý bylo podle Eda neskutečně přirozené a „vše do sebe zapadalo“. „Pamatuji si, jak jsem psal Perfect v suterénu v Londýně. S Cherry jsme spolu chodili jen pár týdnů. Měl jsem v hlavě melodii a během skládání jsem měl husí kůži,“ dodává na adresu jednoho ze svých největších milostných hitů v historii.

edsheeran
Zdroj: Disney+

„Měl jsem pocit, že můžu být svobodný, jak dlouho chci, nebo si s tou osobou můžu vybudovat společný život,“ popisuje zpěvák jen okamžik předtím, než dvojice začne mluvit o vtipných zásnubách v obýváku. Ed byl prý během celého dne nervózní a říkal jí, ať pohne, protože toho během dne musí ještě hodně stihnout.

„A já na to, že dnes je náš první den dovolené, že dnes nemusíme nic. Přišel akorát do obývacího pokoje, když jsem dovařila,“ říká Cherry a směje se tomu, jak se s Edem hašteřili, protože ji honil. „Zrovna jsem říkala, že je idiot, otočila jsem se a on tam klečel s prstenem, zaskočilo mě to,“ dodává na závěr, který, jak dnes všichni víme, je naštěstí šťastný.

Přestože jsme zvyklí na to, že z nás Ed umí vytáhnout emoce, o kterých jsme nevěděli, že máme, tento srdceryvný a upřímný dokument je skvělou připomínkou toho začít si užívat život plnými doušky. 

Domů
Sdílet
Diskuse