Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. května 2023 16:46
Čas čtení 0:43
TASR

Děsivá statistika: Počet úmrtí po předávkování drogami dosáhl v USA loni nového maxima

Děsivá statistika: Počet úmrtí po předávkování drogami dosáhl v USA loni nového maxima
Zdroj: Pexels
ZDRAVÍ DROGY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zemřelo v roce 2022 ve Spojených státech na předávkování drogami téměř 110 000 lidí. TASR informuje podle zprávy CDC a televize CNN.

Počet úmrtí z předávkování drogami prudce vzrostl zejména během prvních dvou let pandemie koronaviru. Předběžné údaje za rok 2022 naznačují, že jejich počet se ustálil (109 680 úmrtí), ale stále to je více než v roce 2021 (109 179 úmrtí).

Významným faktorem v USA se stal syntetický opioid fentanyl, který zapříčinil přes 75 000 úmrtí. To jsou více než dvě třetiny všech úmrtí z předávkování. Počet úmrtí dětí po předávkování fentanylem se mezi lety 2013 a 2021 dokonce zvýšil více než 30krát.

Doporučeno
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy 12. listopadu 2022 11:00

Mezi uživateli jsou stále populárnější i psychostimulační drogy jako metamfetamin a kokain. Podle údajů CDC oba typy drog zapříčinily více než čtvrtinu všech úmrtí z předávkování v roce 2022. Konečné údaje o úmrtích z předávkování drogami budou k dispozici až po několika měsících, protože CDC upřesňuje statistiku podle prověřování úmrtních listů a zdravotnických záznamů.

Bidenova administrativa podniká kroky, aby zabránila dalším úmrtím z předávkování, uvedl v prohlášení Rahul Gupta, ředitel Úřadu pro národní politiku kontroly drog v Bílém domě: „Rozšířili jsme léčbu na miliony Američanů, zlepšujeme přístup k naloxonu na zvrácení předávkování a bojujeme proti všem částem nezákonného dodavatelského řetězce fentanylu.“

Domů
Sdílet
Diskuse