Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. června 2023 13:00
Čas čtení 5:29
Tereza Šnajdrová

Jak přežít menstruaci na letním festivalu? Ptali jsme se na Rock for People, co vám nejvíce chybí (Anketa)

Jak přežít menstruaci na letním festivalu? Ptali jsme se na Rock for People, co vám nejvíce chybí (Anketa)
Zdroj: Refresher/David Marcin
ZAJÍMAVOSTI FESTIVALY MENSTRUACE ROCK FOR PEOPLE
Uložit Uložené

„Dnes jsem se probudila s menstruací a celý den trpím,“ svěřila se nám jedna z návštěvnic Rock for People. V anketě jsme se ptali, jak lidé zvládají fesťák s menstruací a co by mohli pořadatelé udělat pro to, aby jim tyto dny udělali příjemnější.

Jeden z největších českých festivalů Rock for People se uskutečnil ve dnech 8. až 11. června v Hradci Králové. Reportáž z něj jsme ti přinesli hned po jeho skončení, stejně jako festivalovou módu nebo anketu týkající se festivalového sexu. Kromě toho jsme ale od návštěvnictva zjišťovali i to, jaké to je mít na festivalu menstruaci, zda je na to areál dostatečně vybavený, a respondentky se nám svěřily i s tím, co by pořadatelé mohli udělat pro to, aby menstruujícím zajistili lepší podmínky. 

Doporučeno
„Lepší poslouchat sex než zpívající Slováky.“ Návštěvnictvo Rock for People si užívá sex ve stanech i na toitoikách (Anketa) „Lepší poslouchat sex než zpívající Slováky.“ Návštěvnictvo Rock for People si užívá sex ve stanech i na toitoikách (Anketa) 13. června 2023 15:00
Upozornění: Fotografie v textu jsou pouze ilustrační. Anketa byla anonymní.

Festival není na menstruující osoby připravený

Jsi na fesťáku, kde máš omezený přístup k hygieně, je vedro, sprchovat se můžeš pouze v otevřených sprchách bez soukromí, jsi daleko od centra města a najednou „to“ dostaneš. To zní jako scénář z pekla, ale zároveň je to něco, na co musí myslet i pořadatelé festivalu. Žen ve stanovém městečku jsme se proto zeptali, zda je festival na menstruaci připravený a zda je pro menstruující komfortní dostat „to“ právě na fesťáku.

„Festival na menstruující osoby není připravený. Ocenila bych nějaké stánky s menstruačními potřebami, protože když tě to přepadne nepřipravenou, tak je to hodně špatné a něco takového by tady určitě mělo být. Co se záchodů týče, tak mně osobně toitoiky během menstruace nevadí, ale co mi vadí, je, že na nich skoro vůbec není toaletní papír. Ten byl snad jen na začátku. Bylo by tedy dobré, aby měli ošetřené i to, aby byl všude a vždy dostatek toaleťáku,“ svěřila se nám jedna z účastnic. 

menstruace na festivale
Zdroj: Refresher/David Marcin


S tím, že by to chtělo lepší hygienickou vybavenost, souhlasí i další respondentka. „Menstruace se na festivalu určitě zvládnout dá, ale zázemí by mohlo mít lepší hygienickou vybavenost. Ocenila bych třeba více dezinfekce, aby měl člověk možnost si i na záchodě vydezinfikovat ruce, ale také více záchodů. Na tolik lidí je jich tu fakt málo. Jo, a taky by nebylo od věci, kdyby zde někde byly k dispozici hygienické potřeby zdarma,“ řekla pro Refresher.

Co by ale festival mohl zlepšit, je to, aby poskytoval menstruační potřeby.

Většina se pak shoduje na tom, že menstruaci na festivalu lze přežít, i když to nebude úplně komfortní. „Mít menstruaci na festivalu asi nebude komfortní, ale sprchy tu jsou, tak snad dobré. I záchody jsou tady kousek, takže… Co by ale festival mohl zlepšit, je to, aby poskytoval menstruační potřeby. To by bylo super. Žena musí dopředu promyslet, jaké potřeby si vezme, plus třeba s vložkami si to tu nedovedu představit. Člověk se potí, sprchuje ve společných sprchách a to je za mě velké ne,“ míní asi dvacetiletá žena. 

Doporučeno
Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě 13. června 2023 13:00

Nejvíce chybí koše na záchodech a menstruační potřeby

Z odpovědí výše vyplývá, že by pořadatelé Rock for People měli do budoucna zapracovat na tom, aby v areálu i kempech bylo více záchodů, ale také menstruační potřeby zdarma (nebo alespoň jejich velký výběr v místním obchůdku) nebo koše, kterých je v celém areálu nedostatek. A nikdo nechce chodit s použitými menstruačními potřebami v kapse.

Když to přijde, tak to musí být úplně na prd a dovedu si představit, že to hodně pokazí celý festival.

„Tohle je naše nejvíc diskutované téma, když někam jedeme. Být ve stanu a v těchto hygienických podmínkách je hrozné. Třeba na toitoiky, které tu jsou, se bojím chodit, i když menstruaci nemám. Plus tu jsou jen otevřené sprchy, takže je to s menstruací velmi nekomfortní a náročné. Naštěstí beru antikoncepci, takže si to mohu regulovat, ale když to přijde, tak to musí být úplně na prd a dovedu si představit, že to hodně pokazí celý festival. Pomohlo by, kdyby sem organizátoři dali nějaké mobilní záchody, které budou častěji udržované, budou třeba za poplatek, ale bude se vědět, že je na nich čisto. A samozřejmě by pomohlo i to, kdyby tu byly menstruační potřeby zdarma, protože v této vzdálené končině nechceš jet hodinu do města do obchodu, aby sis nějaké mohla koupit,“ řekly pro Refresher dvě asi 20leté dívky.

menstruace na festivale
Zdroj: Refresher/David Marcin

S tím souhlasí i další respondentka, která na festival přijela z Anglie. Menstruace ji překvapila hned třetí den festivalu a ocenila by, kdyby festival nabízel větší výběr menstruačních potřeb. 

„Dnes jsem se probudila s menstruací a celý den trpím. Vzala jsem si nějaké prášky proti bolesti, snažím se chillovat ve stínu a doufám, že do večera budu schopná alespoň chodit. A pařit. Pomohlo by, kdyby pořadatelé dali na záchody menstruační potřeby nebo kdyby tu byl alespoň nějaký výběr, kde je koupit. Protože když přijedeš nepřipravená a přepadne tě to tady, tak je to fakt špatné. A také by to chtělo lepší hygienu na toaletách. Aby tam třeba bylo umyvadlo na umytí rukou a výměnu menstruačního kalíšku. Není komfortní dělat to v toitoice,“ popsala.

Doporučeno
Fotoreport: Kontroverze i sázka na jistotu. Takový byl letošní ročník festivalu Rock for People Fotoreport: Kontroverze i sázka na jistotu. Takový byl letošní ročník festivalu Rock for People 12. června 2023 15:00

Tampon, vložka, kalhotky nebo kalíšek? Návštěvnice mají jasno

I další z návštěvnic, které jsme vyzpovídali, dostala menstruaci přímo během festivalu. Cítila se nekomfortně, vadila jí nedostatečná možnost hygieny a bez menstruačních kalhotek by si to na festivalu pravděpodobně ani nedokázala představit.

Chodíš tu pak s menstruačními potřebami v kapse a doufáš, že někde narazíš na koš.

„Je to hrozné. Aktuálně mám menstruaci a trpím. A co by pořadatelé mohli udělat pro to, aby to bylo lepší? Třeba alespoň to, aby byly u záchodů koše, protože včera jsem byla na záchodě několikrát a neměla jsem pak kam ty věci vyhodit. Když tam není jediný koš. To je fakt problém, chodíš tu pak s menstruačními potřebami v kapse a doufáš, že někde narazíš na koš,“ svěřila se pro Refresher.

menstruace na festivale
Zdroj: Refresher/David Marcin

„Na to je nejlepší menstruační kalíšek, protože s vložkami tu v minikraťasech fakt lítat nechceš. Menstruační kalíšek na placených záchodech vyndáš, opláchneš a dalších třeba 12 hodin máš totální klid,“ navázala její kamarádka. Právě menstruační kalhotky a především pak menstruační kalíšky jsou podle přítomných žen tou nejlepší menstruační potřebou na festival.

„Nebo menstruační kalhotky, protože kalíšek bohužel nefunguje všem. Kalhotky jsou super, vydrží celý den,“ dodala kempující žena. 

Doporučeno
Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš 10. června 2023 11:00

Zenovému místu pro ženy by se muži akorát smáli

Ačkoli některé ženy přesně vědí, co by pomohlo ke komfortnějšímu prožití menstruace na festivalu, jiné chápou, že ani pro pořadatele není řešení jednoduché. „Menstruace na festivalu vůbec není komfortní. Vyměnit si tampon na toitoice je velmi náročné. A co by pomohlo? To je těžké. Samozřejmě by tu mohly být speciální záchody pro menstruující osoby, ale pro pořadatele by bylo náročné ‚kontrolovat‘, zda má dotyčný člověk opravdu periodu, nebo ne. Takže vlastně nevím, jak lépe to vyřešit. Ale určitě by pomohlo víc toalet,“ míní 30letá Britka.

Jiná žena, které je lehce přes třicet, to však vidí jinak. Na hygieně si dává záležet a klidně by ocenila i speciální zenové místo pro ženy. Má však obavy z toho, že by se mu muži smáli a mohlo by vést ke stigmatizaci. 

menstruace na festivale
Zdroj: Refresher/David Marcin

Já hygienu řeším hodně, a i když s sebou nosíš tři typy vlhčených ubrousků a všeho možného, tak máš pak problém, kde to vyhodit. Na záchodech chybí odpadkové koše. Ocenila bych, kdyby pořadatelé více investovali do záchodů i v areálu.

„Vůbec to tu není komfortní a pohodlné, ale to ani v období, kdy menstruaci nemáte. Tohle je náš třetí ročník Rock for People a hygienické podmínky tu jsou opravdu náročné. Letos se oproti loňsku alespoň zlepšila hygiena na záchodech v kempu, ale i tak. Ty sprchy tu jsou tak hrozné, že jsme si už dnes dopoledne radši zajeli do sauny, kde jsme si dali normální sprchu. Protože člověk to potřebuje. Ty sprchy tady jsou něco. Budu si platit žeton, abych se umyla v čúrku studené vody? A s tou menstruací je to fakt problém. Já hygienu řeším hodně, a i když s sebou nosíš tři typy vlhčených ubrousků a všeho možného, tak máš pak problém, kde to vyhodit. Na záchodech chybí odpadkové koše. Ocenila bych, kdyby pořadatelé více investovali do záchodů i v areálu. Pořád je co zlepšovat,“ uvedla. 

„Plus tady jsou chlapi, kteří se tomu pošklebují, že holky druhý třetí den nevoní, ale sami jsou jako prasata v korýtku. Je to těžké, člověk se tu necítí komfortně. Jako ano, mohlo by tu být zenové místo pro ženy, ale to by vedlo k další stigmatizaci, chlapi by se tomu smáli, takže by tam stejně nikdo nešel,“ dodala. 

Doufejme, že se tato zpráva dostane i k pořadatelům všech festivalů po Česku a třeba se v budoucnu dočkáme menstruačních potřeb zdarma, čistších záchodů a třeba i té zenové zóny pro menstruující.

Anketa:
Co by podle tebe pomohlo k tomu, aby se menstruace během festivalu stala snesitelnější?
Více čistých záchodů.
Koše na záchodech.
Uzavřené sprchy.
Menstruační potřeby zdarma.
Všechno výše zmíněné.
Nic, je to v pohodě.
Více čistých záchodů.
26 %
202 Hlasů
Koše na záchodech.
10 %
77 Hlasů
Uzavřené sprchy.
15 %
113 Hlasů
Menstruační potřeby zdarma.
3 %
24 Hlasů
Všechno výše zmíněné.
42 %
320 Hlasů
Nic, je to v pohodě.
4 %
30 Hlasů
Doporučeno
Oplodňovák ze Stmívání, úzkosti z klimatických změn a kritika politiků. Toto jsou velikáni Muse a jejich cesta na vrchol Oplodňovák ze Stmívání, úzkosti z klimatických změn a kritika politiků. Toto jsou velikáni Muse a jejich cesta na vrchol 11. června 2023 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse