Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2023 13:18
Čas čtení 1:05
Kateřina Viková

Hollywood stávkuje. Pokud se přidají herci, ovlivní to premiéru Oppenheimera i ceny Emmy

Hollywood stávkuje. Pokud se přidají herci, ovlivní to premiéru Oppenheimera i ceny Emmy
Zdroj: Wikipedia commons/Fabebk/volně k užití
FILMY A SERIÁLY FILM SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Odborový svaz zastupující hollywoodské herce a herečky doporučil stávku. K hollywoodským scenáristům a scenáristkám, kteří stávkují už od počátku května, by se tak připojil mnohem silnější hlas, který může výrazně ovlivnit produkci filmů a seriálů.

Screen Actors Guild, americká federace televizních a rozhlasových umělců (Sag-Aftra), která zastupuje 160 tisíc herců a hereček, v prohlášení uvedla, že jednomyslně odhlasovala doporučení stávkovat. Národní rada definitivně rozhodne ve čtvrtek ráno, píše britský The Guardian.

Doporučeno
Lana Del Rey: S hudbou jsem málem skončila Lana Del Rey: S hudbou jsem málem skončila 13. července 2023 9:45

Studia a streamovací služby se nechtějí dohodnout, tvrdí asociace

Stalo se tak po uplynutí půlnočního termínu pro vyjednávání, aniž by se strany dohodly.

V prohlášení herecká asociace píše: „Po více než čtyřech týdnech vyjednávání Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP) subjekt, který zastupuje velká studia a streamery, včetně Amazonu, Applu, Disney, NBCUniversal, Netflixu, Paramount, Sony a Warner Bros. Discovery – stále není ochotna nabídnout férovou dohodu o klíčových otázkách, které jsou pro členy Sag-Aftra zásadní.“ Filmový průmysl tak možná čeká první stávka scenáristů a herců současně za více než 60 let. 

Dosud nedořešenými částmi dohody je například hrozba neregulovaného využívání umělé inteligence nebo problematika „residual pay“, tedy finanční kompenzace vyplácené hercům či režisérům v případě repríz či streamingu jejich díla.

Stávka by ovlivnila ceny Emmy i premiéry velkých filmů

Pokud se herci připojí ke stávkujícím scenáristům, mohli by tak zcela zastavit už tak zpomalený produkční proces.

Předpokládá se, že stávka bude mít okamžitý dopad na propagaci nejočekávanějších filmů. Začátek čtvrteční premiéry Oppenheimera v Londýně byl posunut o hodinu dříve, aby se herci mohli zúčastnit bez ohledu na výsledek. Další velké komerční snímky včetně Barbie a Mission: Impossible Dead Reckoning Part One již měly světovou premiéru, jejich hlavní hvězdy by se pak ale nemohly účastnit dalších propagačních akcí.

Doporučeno
Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? 9. května 2024 8:00

Stávka by také mohla oddálit předávání cen Emmy na podzim, nebo dokonce až na příští rok. Ovlivněn by mohl být i Comic-Con, který má začít 20. července v San Diegu. 

Domů
Sdílet
Diskuse