Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. července 2023 11:19
Čas čtení 1:03
Tereza Šnajdrová ČTK

Hlas Karla Gotta ožil pomocí umělé inteligence. Je to etické? Dej nám vědět v anketě

Hlas Karla Gotta ožil pomocí umělé inteligence. Je to etické? Dej nám vědět v anketě
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
HUDBA KAREL GOTT ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český rozhlas bude od dnešního večera vysílat audio zpracování knihy Má cesta za štěstím. Určité pasáže bude díky umělé inteligenci číst sám Karel Gott.

V říjnu tomu budou čtyři roky, co svět navždy opustila česká legenda – zpěvák Karel Gott. Jeho hlas však nyní znovu ožil, a to díky projektu Českého rozhlasu. Ten začne od dnešního večera vysílat četbu mistrovy knihy Má cesta za štěstím a některé pasáže bude díky umělé inteligenci číst i sám Karel Gott, píše ČTK.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Karla Gotta? KVÍZ: Jak dobře znáš Karla Gotta? 14. července 2023 9:30

Projekt Gott Navždy vznikl díky katedře kybernetiky Západočeské univerzity, na kterou se koncem minulého roku obrátil Český rozhlas s tím, že by chtěl znovu nechat ožít hlas Karla Gotta. Ten se objeví v audioknize Má cesta za štěstím, kterou bude předčítat herec Igor Bareš. Určité pasáže však díky AI budou zaznívat přímo hlasem zesnulé legendy. 

„Věřím, že Karel by tenhle projekt podpořil, on vždycky rád lidi překvapoval. Pamatuju si, že se jednou přihlásil do soutěže o nejlepší imitaci Karla Gotta, tak by se pustil i do souboje s umělou inteligencí,“ popsala Ivana Gottová.

Projekt vyvolává rozporuplné reakce

Spuštění projektu někteří vítají, ale jiní jej odsuzují. Společnost jako by se rozdělila na dva tábory, kdy jeden si zesnulou legendu rád připomene, ale podle druhého je to neuctivé. Ostatně smíšené pocity má například i zpěvačka Monika Absolonová. „Je to neuvěřitelné a trochu šílené,“ řekla. „Jsem z toho trochu rozpačitý, protože by taková věc mohla být zneužitelná,“ míní zase klavírista Pavel Větrověc.

Doporučeno
Zloději vykradli hrob Karla Gotta Zloději vykradli hrob Karla Gotta 22. března 2021 11:59

Zpěvačka Jitka Zelenková, která s Karlem Gottem často spolupracovala, si však myslí, že bychom z podobných věcí neměli mít strach. „Stejně za tím vším vždycky bude stát člověk,“ řekla. To samé si myslí vedoucí týmu ZČU Jindřich Matoušek. Při zachování všech etických a právních aspektů se podle něj není čeho bát. 

Anketa:
Je podle tebe takové „znovuožívání“ zesnulých etické?
Ano, je to super vzpomínka.
Ne, nelíbí se mi to.
Ano, je to super vzpomínka.
42 %
87 Hlasů
Ne, nelíbí se mi to.
58 %
119 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse