Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Seřadili jsme všechny díly Saw od nejhoršího po nejlepší. Hlasuj v anketě pro svého oblíbence

2.–1. místo: Saw (2003)

Ještě než se přesuneme k absolutnímu vítězi žebříčku, zařazujeme čestnou zmínku, kterou bychom umístili mezi první a druhé místo. Ještě než James Wan a Leigh Whannell natočili Saw: Hra o přežití a předtím, než se v roli Johna Kramera poprvé objevil Tobin Bell, vznikl krátký film Saw. Devítiminutový snímek, který ukazuje, jak funguje ikonická obrácená past na medvědy, odprezentovali tvůrci studiu Lionsgate, pod kterým následně natočili veškeré další filmy, dnes tak slavné série.

Doporučeno
Brutální fenomén „opravdových“ vražd na plátně. Přečti si víc o jednom z největších mýtů kinematografie Brutální fenomén „opravdových“ vražd na plátně. Přečti si víc o jednom z největších mýtů kinematografie 23. ledna 2023 v 6:00

Hlavního hrdinu si ve snímku zahrál právě scenárista Whannell a celý kraťas tvůrčí tým následně skoro doslovně přetočil v prvním celovečerním filmu. Jen s tím rozdílem, že místo Leigha si stejnou postavu zahrála Shawnee Smith, která se v kontextu řady zapsala jako Amanda.

Délka filmu: 9 minut
Režie: James Wan
Scénář: Leigh Whannell
Hrají: Leigh Whannell, Katrina Mathers, Paul Moder, Dean Francis 

1. místo: Saw: Hra o přežití (2004)

Nejspíš tě nepřekvapí, že se na prvním místně našeho žebříčku umístil právě první díl. Fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon se probudí ve špinavé koupelně připoutaní k topení. Brzy zjišťují, že se stali oběťmi psychopatického vraha, a pokud se chtějí dostat pryč, musí si zahrát jeho hru. A samozřejmě něco důležitého obětovat. Aby toho nebylo málo, ze situace může vyjít jenom jeden z nich.

Doporučeno
10 nejlepších českých hororů 10 nejlepších českých hororů 29. června 2022 v 11:30

Trochu povrchnější, „béčkovější“ a brutálnější verze slavného Sedm (Se7en) se mezi horory stala legendou a první film patří k těm nejoblíbenějším svého žánru. Všechna svá pokračování převyšuje díky tomu, že je komornější a místo krve sází spíš na psychologii a postupně se zintenzivňující emoce postav. Právě ty v následujících dílech nahradila stupňující se brutalita a společně s tím postupně zmizelo i původní kouzlo.

Délka filmu: 1 hodina 39 minut
Režie: James Wan
Scénář: Leigh Whannell
Hrají: Leigh Whannell, Cary Elwes, Danny Glover, Monica Potter, Ken Leung, Michael Emerson, Tobin Bell, Makenzie Vega, Shawnee Smith, Dina Meyer, Benito Martinez
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 4 z 4
Zpět
Sdílet
Diskuse