Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. října 2023 8:30
Čas čtení 0:14
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Muži na TikToku pořád myslí na Římskou říši. Co o ní ale víš ty?

KVÍZ: Muži na TikToku pořád myslí na Římskou říši. Co o ní ale víš ty?
Zdroj: Alessandra Benedetti/Corbis via Getty Images
HISTORIE ITÁLIE TIKTOK TREND
Uložit Uložené

Trend je jedna věc, znalosti druhá. Schválně si ověř, jaké vědomosti ti o Římské říši zůstaly v hlavě.

Vypni TikTok, odlož telefon. Nebudou se točit žádná párová videa, v nichž se předstírá (či nepředstírá), že muži často přemýšlí nad Římskou říší (proč se tak děje, si můžeš přečíst v našem článku zde). Tento kvíz ti opravdu dokáže nastínit, jak moc uvažuješ o Římské říši, jelikož díky němu zjistíš, kolik toho o státním útvaru za dob starověkého Říma vlastně víš.

Kvíz
KVÍZ: Muži na TikToku myslí na Římskou říši. Co o ní víš ty?
110
Ve kterém roce vznikla Římská říše?
509 př. n. l.
27 př. n . l.
44 př. n. l.
13 n. l.
Vysvětlení
Starověký Řím měl vliv na vznik hned několika státních útvarů. Byl jejich centrem a odtud se ovládaly. Římská říše však byla jen jedním z nich a vznikla roku 27 př. n. l.
210
Kdo založil Římskou říši?
Octavianus Augustus
Marcus Aurelius
Nero
Caligula
Vysvětlení
Každé ze jmen ti něco říká, ale těžko říct, kdo je kdo. Prvním císařem Římské říše, který byl oficiálně jmenován imperátorem, se stal Octavianus Augustus. Na rozdíl od svého prastrýce Julia Caesara to však udělal chytře a místo toho, aby vládl jako diktátor, se zmocnil různých republikánských institucí a vládl autokraticky za oponou.
310
Byl Julius Caesar nejznámějším vládcem Římské říše?
Ano
Ne
Vysvětlení
Každý zná Julia Caesara, je to takový Michael Jackson starověkého Říma. Pravda však je, že on sám měl s Římskou říší jako státním útvarem málo společného. Přestože se za své vlády zasazoval o to, aby se stal imperátorem, oficiálně to nestihl. Byl zavražděn ještě za doby Římské republiky v roce 44 př. n. l.
Co je to za stavbu?
Zdroj: Wiki Commons
410
Co je to za stavbu?
Octavianova brána
Diokleciánova brána
Caligulův vítězný oblouk
Titův vítězný oblouk
Vysvětlení
Známá stavba, Titův vítězný oblouk, byla postavena po smrti císaře Tita kolem roku 79.
Jaké největší rozlohy Římská říše dosahovala?
Zdroj: Wiki Commons
510
Jaké největší rozlohy Římská říše dosahovala?
1 950 000 km²
2 750 000 km²
4 400 000 km²
6 500 000 km²
Vysvětlení
Byla to obrovská říše, kterou Evropa úplně nepamatovala (pokud říši Alexandra Velikého budeme spíše brát jako asijskou). Největšího rozkvětu, ekonomického, vojenského i rozlohou, dosáhla v roce 117, kdy vládl císař Traianus. První císař, který nepocházel z Itálie, dostal přízvisko Nejlepší. Římská moc tehdy sahala od Skotska po Núbii v severojižním směru a od Portugalska až k Mezopotámii v západovýchodním.
Během Římské říše byl taktéž dokončen Flaviovský amfiteátr neboli Koloseum. Ve kterém roce to bylo?
Zdroj: Wiki Commons
610
Během Římské říše byl taktéž dokončen Flaviovský amfiteátr neboli Koloseum. Ve kterém roce to bylo?
80
180
280
300
Vysvětlení
Až někdy pojedeš do Říma, zkus si vzpomenout, že ta obrovská stavba známá jako Koloseum, která měla pojmout až 50 tisíc diváků sledujících gladiátorské zápasy, stojí na svém místě od roku 80. To je 1943 let. Stavba byla dokončena jen o něco méně než 50 let po smrti Ježíše Krista.
710
Který císař jako poslední vládl celistvé Římské říši?
Valentinian I.
Theodosius
Julianus
Jovianus
Vysvětlení
Měli jsme tu vrchol, teď je čas na pád. Římská říše byla obrovská a postupem času se začala zmítat v problémech způsobených neustálými finančními problémy, odbojnými kmeny, mocenskou situací, vzpourami a dalšími okolnostmi. Proto se uvažovalo o rozdělení říše, k čemuž došlo v roce 395 po smrti Theodosia I.
810
Město, které se stalo centrem východořímské říše, založil syn císaře Diokleciána, jenž byl prvním velkým křesťanským císařem. Jak se jmenovalo?
Byzantion
Pergamon
Konstantinopol
Palmýra
Vysvětlení
Byzantion byla osada, jejíž poloha císaři Konstantinu Velikému přišla vhodná na výstavbu nového Říma, který by kontroloval prosperující a bohatší východní část říše.
910
Je Svatá říše římská akorát odlišným názvem pro římské impérium?
Ano
Ne
Vysvětlení
Svatá říše římská taktéž původně zahrnovala Řím s částí Itálie. Byl to ale pouze volný svazek mnoha politických útvarů založený v roce 962, který nicméně trval skoro 900 let. Jeho součástí byla také Praha s Českým královstvím, přičemž hlavní město České republiky dokonce bylo i hlavním městem říše. A to několikrát. S římským impériem, respektive Římskou říší, ale formálně nic společného vlastně nemá.
1010
Která světová událost byla posledním hřebíčkem do rakve říše?
Špatné reformy
Nedostatek financí
Vnitrostátní pře
Stěhování národů
Vysvětlení
Tady se dá asi říct, že všechny odpovědi jsou nějakým způsobem správně. Katalyzátorem špatných věcí však bylo stěhování národů, které prakticky zničilo západořímskou říši. Zejména postup Hunů změnil podobu celého kontinentu.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse