Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. října 2023 8:00
Čas čtení 0:10
Ilona Hobzová

KVÍZ: Dětské knihy, na kterých jsme vyrostli. Vyznáš se v nich?

KVÍZ: Dětské knihy, na kterých jsme vyrostli. Vyznáš se v nich?
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
KULTURA KVÍZ
Uložit Uložené

Které knihy jsi jako dítě měl*a nejraději ty?

Ať už jsme ji četli povinně ve škole, nebo dobrovolně, protože jsme rádi četli, dětská literatura se nevyhnula nikomu z nás. Dobrodružné a napínavé příběhy, zvířecí osudy nebo cesta slavného kouzelnického učně. Otestuj si, jak si hrdiny a hrdinky oblíbených dětských knih pamatuješ.

Kvíz
KVÍZ: Jak si pamatuješ oblíbené dětské knihy?
110
Jednou z nejoblíbenějších dětských knih jsou Děti z Bullerbynu. Knihu napsala Astrid Lindgren, a jak název napovídá, hlavními hrdiny jsou děti. Vzpomeneš si, kolik jich je a jak se jmenují?
Dvě – Luisa a Lotka.
Čtyři – Sofia, Elsa, Filip a Oskar.
Šest – Lisa, Bosse, Lasse, Olle, Anna a Britta.
Vysvětlení
Vysvětlení: Lisa, Bosse a Lasse byli sourozenci, Anna a Britta sestry. Ole byl nejdříve jedináček, později se mu narodila sestřička.
210
Astrid Lindgren napsala i další oblíbenou knížku, jejíž hrdinkou je dětská obyvatelka původně opuštěné vily Villekuly. Knížka se jmenuje Pipi Dlouhá:
Raubířka.
Mašlička.
Punčocha.
Vysvětlení
Její celé jméno zní Pipilota Citrónie Cimprlína Mucholapka Dlouhá punčocha. Má zrzavé vlasy a pihy, je neuvěřitelně mrštná a především silná. Vilu obývá spolu se svým koněm a opicí.
310
Teď se přesuneme k české literatuře. Četl*a jsi Pejska a kočičku od Josefa Čapka? V jedné z kapitol spolu pekli dort. Kterou věc do něj nedali?
Špekové kůže.
Chleba.
Omáčku.
Vysvětlení
Jen chleba tam nedali, protože pejskové a kočičky chleba zrovna tuze moc rádi nejedí.
410
Dětské literatuře se věnoval i druhý z bratrů Čapků, Karel. Napsal knihu s příběhem zvídavého štěněte drsnosrstého foxteriéra. Jak se štěně jmenovalo?
Dášeňka.
Madlenka.
Lucinka.
Vysvětlení
Přesný název knihy je Dášeňka čili život štěněte.
510
Rychlé šípy, to bylo čtení pro dobrodružné povahy. Členy klubu Rychlé šípy byli Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček. Pětice měla také klubovního psa. Jak se jmenoval?
Bohouš.
Bublina.
Dlouhé Bidlo.
Vysvětlení
O Bublinu se v knize starají všichni kluci, každý ji má na starost střídavě po týdnu.
610
Oblíbenou knihou nejen pro děti, ale i dospělé je Fimfárum – sbírka pohádek Jana Wericha. Obsahuje stejnojmennou pohádku. Co to vlastně to „fimfárum“ je?
Kouzelný proutek, kterým stačí švihnout a všechno v jeho okolí znehybní.
Kouzelná krabička, která člověku splní každé přání.
Zaklínadlo – kdo ho pronese, může cestovat časem do jakékoliv doby.
Vysvětlení
Jedná se o proutek „jen o chlup tenčí než ta nejtenčí rákoska“, který se vejde do holínky.
710
V této knize se malý Honzík vypraví k babičce a dědečkovi na vesnici, kde zažívá mnohá dobrodružství. Jak se kniha jmenuje?
Honzíkův výlet.
Honzíkova cesta.
Honzíkovy lapálie.
Vysvětlení
Knihu napsal Bohumil Říha.
810
Jestli jsi vyrostl*a na knihách o Harrym Potterovi, tahle otázka ti asi nebude dělat velký problém. Jakými slovy začíná kniha Harry Potter a Kámen mudrců?
Nebylo to poprvé, co se v domě číslo čtyři v Zobí ulici při snídani strhla hádka. Pana Vernona Dursleyho totiž ještě před svítáním probudily halasné, houkavé zvuky z pokoje jeho synovce Harryho.
Harry Potter byl v mnohém neobyčejně zvláštní chlapec. Už jen tím, že víc než kterékoli jiné období celého roku nenáviděl letní prázdniny.
Pan a paní Dursleyovi z domu číslo čtyři v Zobí ulici vždycky hrdě prohlašovali, že jsou naprosto normální, ano, děkujeme za optání.
Vysvětlení
Možnost A pochází z druhého dílu, možností B začíná díl třetí.
910
V posledních letech byl mezi mládeží oblíbený také Deník malého poseroutky. Série je psána formou deníku hlavního hrdiny, který se svěřuje se svými problémy ve škole a v rodině. Jak zní hrdinovo jméno?
Greg.
Manny.
Rodrick.
Vysvětlení
Manny a Rodrick jsou Gregovi bratři.
1010
Poslední otázka bude komiksová. Taky jsi miloval*a Čtyřlístek? V tom případě určitě správně určíš, jak se čtyři hlavní hrdinové jmenují:
Fialka, Monty, Bobeš a Ušák.
Fany, Mourek, Čenda a Zajda.
Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa.
Vysvětlení
Fifinka byla fenka, Myšpulín kocour, Bobík prasátko a Pinďa zajíc.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse