Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2023 10:40
Čas čtení 1:33
Ondřej Jarůšek

„Dejte mi zbraň, jsem ochoten zemřít.“ Hvězda UFC mluvila o míru, pak šokovala vzkazem pro diktátora Kadyrova

„Dejte mi zbraň, jsem ochoten zemřít.“ Hvězda UFC mluvila o míru, pak šokovala vzkazem pro diktátora Kadyrova
Zdroj: TASR/AP
SPORT BOJOVÉ SPORTY RAMZAN KADYROV UFC
Uložit Uložené

Bojovník Khamzat Chimaev si na víkendovém turnaji UFC 294 připsal další velkou výhru, kterou si zřejmě zajistil titulovou šanci. Poté však přišel s podivným projevem, ve kterém nejdřív mluvil o míru a pak poprosil Ramzana Kadyrova, aby ho poslal bojovat.

Třináct výher, žádná porážka a jedenáct ukončení před limitem. To je bilance v Čečensku narozeného Khamzata Chimaeva (13:0), který zatím nepoznal žádného přemožitele a pravděpodobně míří k titulu UFC ve střední váze. V noci ze soboty na neděli však po výhře nad bývalým šampionem Kamaruem Usmanem přišel se schizofrenním projevem, nad kterým se nyní mnozí pozastavují.

Doporučeno
Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice Malá holka, která zbije i velké chlapy. Šampionce Oktagonu lidé nevěří, že je bojovnice, v kleci se z ní ale stává tygřice 6. října 2023 6:00

Vyzval k míru, potom otočil

Nejprve Chimaev v angličtině přišel s mírumilovným vzkazem. „Víte, co se právě teď děje ve světě. V kleci jsem si to vůbec neužil, když jsem viděl, že umírají malé děti. A nezáleží na tom, kde se to zrovna děje. Jestli na Ukrajině, v Sýrii, Afghánistánu, Palestině nebo USA. Když umírají děti, je to hrozné. Miluju děti a doma na mě čeká tříměsíční chlapec,“ říkal Chimaev.

„Křesťané, muslimové, židé, je to jedno. Prosím, buďme při sobě. Žijme na tomto světě spolu a buďme šťastní,“ dodal devětadvacetiletý zápasník.

chimaev
Zdroj: James Gilbert/Getty Images

Pak ale přišel obrat. Chimaev z angličtiny přešel do čečenštiny a svá slova obrátil na čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. „Náš národní vůdce, není pro mě těžké pro vás bojovat v kleci, a pokud mi dáte svolení, přísahám, že budu první, kdo tam půjde. Žádám vás, dejte mi zbraň a dovolte mi odjet do Palestiny. Nebyl jsem vychován k boji v šortkách. Složil jsem přísahu našemu vůdci a přísahám, že jestli mi dá svolení, půjdu tam a budu ochoten zemřít. Nebojím se zemřít za své muslimské bratry,“ cituje jeho prohlášení server Bloody Elbow

Doporučeno
VIDEO: Kadyrov je hrdý na patnáctiletého syna Adama. Ten zmlátil vězně obviněného z pálení koránu VIDEO: Kadyrov je hrdý na patnáctiletého syna Adama. Ten zmlátil vězně obviněného z pálení koránu 26. září 2023 8:58

Kadyrov má vazby na další bojovníky

Vazby Chimaeva, který z rodného Čečenska utekl do Švédska a později získal občanství ve Spojených arabských emirátech, na čečenského vůdce Kadyrova jsou dlouhodobě známé. Kvůli nim má mít bojovník problém se získáním víz pro vstup do Spojených států amerických. Chimaev se často objevuje taky po boku Kadyrových synů, které bere i na tréninky.

Chimaev ale není jediný. Podle serveru Bloody Elbow na turnaji UFC 249 v Abú Dhabí zápasilo pět bojovníků, kteří mají na čečenského vůdce vazby. Kromě Chimaeva to byli například také Magomed Ankalaev a Said Nurmagomedov, kteří jsou zároveň členy čečenského klubu Akhmat MMA, jenž je pojmenován právě po Kadyrovi.

USA proti Kadyrovi a jeho klubu uvalily v roce 2020 sankce. Samotná organizace UFC v minulosti trvala na tom, že na klub Akhmat MMA není nijak napojená a respektuje všechny zákony a regulace. Vazby některých bojovníků na čečenského vůbec však i nadále přetrvávají.

Domů
Sdílet
Diskuse