Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2023 15:05
Čas čtení 2:00
Tereza Šnajdrová

Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“

Taylor Swift znovu nahrála desku 1989, přihodila i nové písně. Svět šílí, ale za nás je to takové americké „meh“
Zdroj: Taylor Swift/Eras Tour/propagační materiál
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE TAYLOR SWIFT
Uložit Uložené

Čerstvá miliardářka Taylor Swift v pátek vypustila do světa znovu nahrané album 1989 z roku 2014. Jaké jsou naše pocity z něj?

Album nese dovětek Taylor's Version a kromě 16 písní z deluxe edice na něm najdeš i pět zcela nových tracků. Svět šílí a o desce mluví jako o zpěvaččině nejlepším albu vůbec. Nás ale tento typicky americký produkt nechává chladnými.

Doporučeno
Kazma to dotáhl do zahraničních médií. O jeho kousku s helikoptérou píší i v Británii Kazma to dotáhl do zahraničních médií. O jeho kousku s helikoptérou píší i v Británii 27. října 2023 10:54

Když Taylor Swift v roce 2014 vydala album 1989, otevřely se jí dveře do světa, o kterém se jí pravděpodobně ani nesnilo. Popové písně Blank Space, Shake It Off nebo Bad Blood okamžitě ovládly hudební žebříčky, zpěvačka za desku získala dvě ceny Grammy a celý svět z ní nemohl spustit oči. Pak už její kariéra stoupala pouze strmě vzhůru, do výšin, ze kterých se na nás Swift dívá dnes. 

Zpěvačka se již před nějakou dobou vydala na nostalgický výlet napříč svojí tvorbou a vydaná alba začala znovu nahrávat. Nyní se dostalo i na desku 1989, která již tradičně nese dovětek Taylor's Version. „Okamžik, kdy Swift naplno pronikla do popu, zůstává i po deseti letech vrcholem její kariéry,“ hlásají zahraniční média a staví zpěvačku na piedestal. My ale máme smíšené pocity.

Novinky nenadchnou ani neurazí. Ale...

Na desce 1989 (Taylor's Version) najdeš všech 16 písní z původní deluxe edice, ale také pět dosud nevydaných skladeb – Slut!, Is It Over Now?, Now That We Don’t Talk, Say Don’t Go a Suburban Legends. Slut! sice nese provokativní název, ve skutečnosti na nás ale působí trochu plitce. Taylor na ní sice zní, jako by jí už nezáleželo na tom, jak randění a střídání mužů ovlivňují její image, ale skutečně tomu tak je?


Say Don’t Go je balada se špetkou popu, v níž Taylor nezpívá o ničem jiném než o lásce, a trochu nás nudí. Příjemně nás pak probere Now That We Don’t Talk, která už více odpovídá popovému duchu alba a označili bychom ji za nejlepší z těchto nových skladeb. Je zábavná, úderná, navodí ti dobrou náladu, budeš chtít tančit, radovat se ze života… Dáváme jí palec nahoru.


V podobném duchu i tónině se pak nese Suburban Legends a celou desku zakončuje Is It Over Now?, v níž jako by Taylor svému ex vyčítala, jak se k ní choval. „V posteli každé modelky hledáš něco lepšího,“ zpívá zpěvačka ve zlomené popovce. Napadá tě, komu by tato slova mohla patřit?

Doporučeno
Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! Milovali je tví rodiče a ty budeš taky. The Rolling Stones vydávají možná poslední desku v životě. A je boží! 20. října 2023 12:12

Boom kolem Taylor Swift prostě úplně furt nechápeme. Jasně, Taylor je skvělá zpěvačka a o jejím hudebním talentu není pochyb, ale něco nám tam chybí. Občas nám přijde jako postavička, která do sebe nasála všechny řeči o amerických snech a americké kultuře a ty pak trochu stereotypně vložila do písní o lásce a zlomených srdcích (které samozřejmě píše o svých bývalých milencích). To jsme viděli už tisíckrát, a pokud to nemá nějakou přidanou hodnotu, kterou bohužel v případě Taylor Swift neumíme najít, zas tolik nás to nebaví. 

Tip: Jestli si chceš poslechnout nějakou novinku, která je opravdu hot, vyzkoušej desku Venom od britského dua Wargasm. To je jako nebe a dudy. Tenhle debut má úplně všechno – napětí, naštvanost na celý svět i divokost, která naštve tvoje sousedy, ale zároveň ti pomůže svrhnout patriarchát. Přesně podle našeho gusta.

Domů
Sdílet
Diskuse