Jsi opravdový labužník? Otestuj své znalosti z oblasti československé gastronomie.
Určitě i na tvém talíři se někdy objevila retro klasika. Kočičí tanec, UHO, grenadýrský pochod, cmunda po kaplicku a další. Jak dobře znáš jídla z dob Československa? Některé z pokrmů můžeš najít na jídelním lístku českých restaurací dodnes, jiné ti třeba ještě vaří máma, táta nebo babička. Patříš mezi opravdové labužníky? Otestuj své znalosti v našem gastrokvízu.
Testuješ si rád*a své znalosti? Tak neváhej sledovat kategorii Kvízy na našem webu.
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v retro pokrmech z dob Československa?
Zdroj:
Pexels/ Cottonbro Studio
110
Z jakých ingrediencí se skládá pokrm s názvem kočičí tanec?
Čočka a kroupy
Bulgur a myši
Piškot a smetana
Fazole a pohanka
Vysvětlení
Kočičí tanec je tradiční staročeské jídlo, na kterém si pochutnával známý český spisovatel Jaroslav Hašek, autor Dobrého vojáka Švejka.
Zdroj:
Wikipedie/ Jiří Zelenka
210
Poznáš oblíbenou českou retro uzeninu na fotce?
Lovecký salám
Gothaj
Junior
Vysočina
Vysvětlení
Původem saskou uzeninu z 19. století si brzy oblíbili i čeští strávníci.
Zdroj:
Wikipedia/ Lopatalopez
310
Jak se jmenoval oblíbený šlehačkový dort našich babiček?
Pařížák
Míša řez
Pražský
Harlekýn
Vysvětlení
Harlekýn se skládá z upečeného kakaového korpusu, zdobeného bílou a pařížskou šlehačkou.
Zdroj:
Pexels/ Juan Pablo Serrano Arenas
410
Jak se jmenuje minutková klasika, jejímž základem je maso na nudličky se sterilovanou zeleninou v pikantní omáčce? Typickou přílohou bývají bramboráky, rýže nebo hranolky.
Čertova otočka
Ďábelský guláš
Katův šleh
Luciferovo tajemství
Vysvětlení
Katův šleh neboli kaťák najdeš i dnes na jídelním lístku v některých českých restauracích.
510
Co je UHO?
Omáčka hnědé barvy, ze které připravíš polovinu pokrmů české gastronomie
Směs koření na přípravu cmundy po kaplicku
Piškotový dezert ve skleničce
Pomazánka z olomouckých tvarůžků
Vysvětlení
Základem univerzální hnědé omáčky je vývar, cibule, hladká mouka, tuk, sůl a pepř.
Zdroj:
Wikimedia/ Pastorius
610
Poznáš jídlo na fotce?
Poutníkův měšec
Hovězí roštěnka s rýží
Španělský ptáček
Znojemská pečeně
Vysvětlení
Tento oblíbený pokrm nepochází ze Španělska. Je to dušený závitek z roštěnky v UHO omáčce, plněný anglickou slaninou, okurkou, párkem a vajíčkem.
Zdroj:
Wikipedia/ Ludek
710
Poznáš sladkou tečku na fotce?
Kremrole
Šalamounský řez
Rakvička
Punčový řez
Vysvětlení
Díky tvaru připomínajícímu rakev bývá dezert zdrojem černého humoru. Například ve filmu Spalovač mrtvol. „Tak co, chceš věneček, nebo rakvičku?“
810
Jaké suroviny tvoří základ večeře „co dům dal“ neboli grenadýrského pochodu?
Knedlíky a vejce
Brambory a těstoviny
Rýže a cibule
Chléb a klobása
Vysvětlení
Grenadýrmarš je pokrm pocházející z rakouské a maďarské vojenské kuchyně. Jeho původ se připisuje maďarským granátníkům, kteří sloužili v rakousko-uherské armádě.
Zdroj:
Wikimedia/ Pohled 111
910
Jak se nazývá tento studený pokrm?
Norimberské vejce
Ruské vejce
Československé vejce
Vajíčkové potěšení
Vysvětlení
Ruské vejce se obvykle skládá z vejce uvařeného natvrdo, kyselé okurky a bramborového salátu.
Zdroj:
Wikipedia/ Jiří Zelenka
1010
Poznáš, o jaký druh retro salátu se jedná?
Gothaj salát
Švejkův salát
Vlašský salát
Pařížský salát
Vysvětlení
Vlašák je fantastická retro klasika, kterou ochutnal snad každý z nás. Nejlépe chutná z papíru s rohlíkem.