Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. listopadu 2023 14:09
Čas čtení 1:11
Ilona Hobzová

Na trh míří tampon, který testuje pohlavně přenosné choroby. Bude k dostání i v Česku?

Na trh míří tampon, který testuje pohlavně přenosné choroby. Bude k dostání i v Česku?
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska
ZDRAVÍ VELKÁ BRITÁNIE ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Výrobek společnosti Daye slouží jako PCR test na chlamydie, kapavku a další běžné infekce.

Britský start-up Daye, který se zabývá gynekologickým zdravím, uvedl na trh tampon pro diagnostiku pohlavně přenosných chorob. Ten je schopen pomocí testu polymerázové řetězové reakce (PCR) zjistit přítomnost chlamydií, kapavky, trichomonád, mykoplazmy nebo ureaplazmy. Cílem nové sady je urychlit diagnostiku a léčbu, zejména u lidí, kteří se stydí podstoupit test.

Kontrola z pohodlí domova

Podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost roste množství lidí, kteří se setkávají s pohlavně přenosnými infekcemi. Jejich počet v loňském roce oproti roku 2021 vzrostl téměř o čtvrtinu. Pohlavně přenosné nemoci jsou ve Velké Británii stále velmi stigmatizovány, jsou ale často léčitelné, pokud jsou zachyceny včas. Testování je však mnohými považováno za nepříjemné a nepohodlné. Neléčené pohlavně přenosné choroby však představují dlouhodobé riziko pro zdraví a plodnost. 

Doporučeno
Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo Menses bez vložky nebo tampónu? Zkus volnou menstruaci, má velký dopad na tvoje tělo 2. srpna 2023 6:00

Statisticky jsou kvůli vaginální fyziologii více ohroženy ženy. Ty mohou nyní díky tamponu od start-upu Daye převzít větší kontrolu nad svým tělem, navíc z pohodlí vlastního domova. Stačí, když tampon pošlou do laboratoře, a do pěti dnů jim přijde výsledek. 

Podle lékařky Amiry Bhaiji jde o ideální řešení pro zvýšení dostupnosti a přesnosti testování pohlavně přenosných chorob. Metoda sběru podle ní navíc otevírá zcela nové možnosti výzkumu vaginálního mikrobiomu, odbornice navíc ocenila také uživatelskou přívětivost produktu. 

Doporučeno
Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti 6. listopadu 2022 6:00

K uvedení tamponu na trh dochází po klinických studiích s 600 lidmi. „Během posledních několika měsíců jsme shromáždili velké množství údajů z našeho diagnostického tamponu. Zaznamenali jsme jednoprocentní míru selhání testu z důvodu nedostatečného odběru vzorku,“ uvedla k testování zakladatelka společnosti Daye Valentina Milanova. Společnost nabízí v rámci služby také následnou individuální péči včetně léčiv na předpis a konzultace se zdravotnickým personálem.

Sada je aktuálně dostupná pouze ve Velké Británii a USA. K jejímu prodeji v Evropské unii by mohlo dojít v následujících měsících. Kdo má o revoluční tampon zájem, se může prostřednictvím e-mailu zapsat na čekací listinu na oficiálních stránkách Daye.

Domů
Sdílet
Diskuse