Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny?

Zuris

Zuris
Zdroj: se svolením Marka Knytla

K rapu dovede umělce mnohé – jednou to můžou být vlastní ambice, podruhé nutnost se vypovídat. Zuris, další raketa pražské undergroundové rapové scény, si nejdříve podmanil skate scénu a následně zaútočil na tu rapovou. Rapper začal nahrávat své myšlenky na mikrofon poté, co byl zavražděn jeho otec a potkal ho rozchod. Přehnaný vzlyk ale od Zurise nečekej, vše o jeho muzice se dozvíš tu.

dxnielx

dxnielx Daniela
Zdroj: se svolením dxnielx

Po dvouměsíční pauze jsme znovu rešeršovali českou rapovou scénu a seznali jsme, že kýženého ženského talentu se začíná objevovat čím dál víc. Vybrali jsme si dxnielx, která si skrze melancholické moody instrumentály a řízný jazyk vyřizovala účty s veškerou nespravedlností, která se dle jejího názoru ve světě děje.

Rytmické elektronické hudební podkresy společně s bars nutícími k zamyšlení prozkoumáš na tomto odkazu.

Kenny

Mc Kenny Dorian
Zdroj: se svolením MC Kennyho

Trap, motivace, hudba, která vede až na vrchol. To vše pod drobnohledem všemohoucího boha. Kenny má kořeny v Africe, narodil se v Římě, ale už 13 let žije v Praze a s češtinou zachází jako se svým rodným jazykem. Již nyní rapuje lépe než půlka scény, čehož si scéna všimla a spolupracuje s ním čím dál víc.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Hluboce věřící Kenny je ve spojení s lidmi, kteří kryjou záda i Hard Ricovi, což může být předznamenáním velkého úspěchu. Ostatně více si můžeš přečíst tady.

Ondyone

Ondyone
Zdroj: se svolením Ondyone

Prosadit se v hudbě je prostě těžké. Avšak když víš, že čas všechno ukáže, můžeš se roky zdokonalovat v undergroundu a ve správný okamžik vyletět nahoru. Něco podobného jsme řešili s pražským Ondyonem, hudebním workoholikem, který míní, že by moderní rappeři měli vypadat a vnímat rap jako on. Jak? Přečti si zde.

Ley Lofaj

Ley Lofaj Skeletonn
Zdroj: se svolením Leonarda Lofaje

Rok jsme zakončili slovenským speciálem z Bratislavy. Pozvání do posledního Fresh Rapu přijal oravský rodák Ley Lofaj alias Ley Skeletonn či Leyoph. Mladý rapper, producent a performer se v poslední době věnoval spíše alternativě, nyní ale přichází se smělým snem dobýt slovenskou rapovou scénu oživením ducha lidovek. Zní to šíleně, ale funguje to. Koukej.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse