Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2024 v 16:01
Čas čtení 2:32
Veronika Ábelová

Nejlepší palačinky na světě: Mezi nejoblíbenějšími se umístilo i Česko

Nejlepší palačinky na světě: Mezi nejoblíbenějšími se umístilo i Česko
Zdroj: Unsplash/ Elena Leya/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

V žebříčku nejlepších typů palačinek se umístilo i Česko. Obsadilo hned dvě místa.

Gastronomický server Taste Atlas vytvořil seznam nejlépe hodnocených typů „palačinek“ na světě.

V žebříčku se objevilo i Česko, a to hned dvakrát. Na 21. místě se umístily bramboráky, které jsou považovány za jedno z nejznámějších českých jídel. Hlavní ingrediencí křupavých placiček jsou brambory. Typickým kořením je potom česnek, majoránka, pepř a sůl. My bychom pak sice bramboráky mezi palačinkami nehledali, ale anglický výraz „pancakes“ je holt poměrně univerzální.

Téměř hned za bramboráky obsadily 23. místo sladké lívance. Nadýchané lívance jsou přípravou těsta podobné palačinkám. Na rozdíl od klasických palačinek jsou lívance menší. Variant podávání lívanců je mnoho. Dát si je můžeš například s cukrem, skořicí nebo džemem.

A kdo se umístil v první desítce žebříčku?

10. Dosa

Dosa je tenká palačinka, která je jedním z nejznámějších jídel v Indii. Těsto se vyrábí z namočené rýže a černých fazolí, které se rozemelou na pastu. Těsto se obvykle nechá přes noc kvasit. Speciální ingrediencí je hrst semen pískavice řeckého sena, která palačince dodává výraznou zlatohnědou barvu a křupavou texturu. Dosa se často plní různými ingrediencemi a potom se zabalí. Podává se i jako příloha k indickým jídlům, jako je například kari nebo chutney.

Dosa.
Dosa. Zdroj: Flickr/ Nadir Hashmi/ volně k užití

9. Okonomiyaki

Okonomiyaki je japonský pokrm podobný omeletě nebo palačince. Těsto se připravuje z klasických ingrediencí, jako je mouka, vejce, strouhaný yam a zelí. Do těsta se někdy přidávají i ryby, zelenina nebo sýr. Podává se s japonskou majonézou, nakládaným zázvorem, vločkami z ryb nebo mořských řas a hustou omáčkou podobné worcesterské. Restaurace v Japonsku obvykle nabízí dvě varianty podávání tohoto pokrmu. Připravit si jídlo můžete sami nebo ho objednáte už hotové.

Okonomiyaki.
Okonomiyaki. Zdroj: Flickr/ Lucas Richarz/ volně k užití

8. Jeon

Jeon jsou známé jako korejské palačinky. Podávají se jako předkrm, svačina nebo příloha. Těsto palačinky vzhledem podobné lívanci obsahuje maso nakrájené na tenké plátky, mořské plody a různé druhy zeleniny. Vypracované placičky se následně obalí ve vejci, mouce a smaží na pánvi. Tento pokrm se tradičně připravuje každý rok během korejského lunárního roku a festivalu sklizně. Korejské palačinky se podávají s pikantní sójovou omáčkou nebo okurkovým salátem.

Jeon, korejské palačinky.
Jeon, korejské palačinky. Zdroj: Flickr/ cattan2011/ volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse