Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. dubna 2024 9:32
Čas čtení 0:53
Anna-Marie Hanzlíková

První queer pohádka v Česku? Zajdi si na ni do brněnského divadla

První queer pohádka v Česku? Zajdi si na ni do brněnského divadla
Zdroj: Pexels/Kampus production/volně k užití
KULTURA BRNO KULTURNÍ AKCE LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Původně nizozemskou hru Princ & Princ uvádí brněnské Divadlo Polárka.

„A princ s princem žili šťastně až do smrti,“ taková slova na žádném českém jevišti pravděpodobně nikdy nezazněla. V Brně se to od nadcházejícího víkendu dost možná změní.

Doporučeno
Do Česka chce další fastfoodový řetězec Do Česka chce další fastfoodový řetězec 11. dubna 2024 12:32

V sobotu 13. dubna totiž Divadlo Polárka premiérově uvede pohádku o dvou princích. „Královna odchází do penze a nerozhodný princ se musí neodkladně oženit. Jenže tomu se nechce ani vstávat z postele, natožpak ženit. Co za tím vším vězí? Celé království si láme hlavu. Koho si asi nakonec vybere, aby zasedl vedle něj na královský trůn?“ píší tvůrci*tvůrkyně na webových stránkách.

Hru napsali na motivy knih Princ & Princ a Král & král & rodina nizozemských autorek Lindy de Haan a Stern Nijland. Zahrne i linku, jak přesvědčit úřady, aby se mohli dva lidé vzít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Divadlo Polárka (@divadlopolarka)

Na vůbec první queer divadelní pohádce se podílela i metodička z organizace Konsent Marcela Poláčková. Ta je mimo jiné spoluautorkou knihy Děti to chtěj vědět taky.

„Pohádky nás formují od útlého věku. Děti skrze ně poznávají nástrahy světa, ale také zjišťují, jaké role mohou v dospělosti zaujímat a co se od nich očekává. Proto považujeme za důležité zařadit do repertoáru inscenaci, která nabídne pohádku, ve které se do sebe ‚zakoukají‘ dva princové, ale přitom tuto zkušenost nijak netematizuje. Nijak se nad tím nepozastavuje,“ uvedl pro server Loutkář umělecký šéf Jiří Hajdyla.

Zpět
Sdílet
Diskuse