Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2024 18:30
Čas čtení 0:32
Anna-Marie Hanzlíková

Sexuální predátor má zakázáno používat AI. Prostřednictvím umělé inteligence vytvářel nevhodný obsah s dětmi

Sexuální predátor má zakázáno používat AI. Prostřednictvím umělé inteligence vytvářel nevhodný obsah s dětmi
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití
TECH SEXUALITA SEXUÁLNÍ NÁSILÍ UMĚLÁ INTELIGENCE VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Některé nástroje umělé inteligence umí vytvořit nevhodné obrázky dětí. Brit, který podobným způsobem zneužil AI pro vygenerování sexuálních fotografií, byl odsouzen.

The Guardian, který na případ upozornil, rozsudek označuje za přelomový. Osmačtyřicetiletému Anthonymu Doverovi totiž zakázal k AI přístup. Přesněji nemůže používat nástroje umělé inteligence bez povolení policie.

Muži tak zapověděl především nástroje, které přetváří text na obrázek. Ty mohou vytvořit problematický obsah, pokud do nich někdo zadá prompty jako „nudifying“ (obnažený) nebo „deepfake“.

Konkrétní software, jenž má vysloveně zakázaný, je pak Stable Diffusion, který měl být údajně zneužíván právě sexuálními predátory. Musí taky zaplatit pokutu 200 liber (necelých šest tisíc korun).

Rozsudek znamená přelom, britská vláda navíc minulý týden schválila zákon, který stanovuje, že je nelegální vytvářet sexuálně explicitní deepfaky bez souhlasu vyobrazené osoby starší 18 let. U osob mladších tohoto věku už to bylo nelegální od roku 1990, v zákonu je totiž formule omezující „pseudofotografie“. Díky tomuto zákonu už v Británii odsoudili několik lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse